Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012


Η Διαχρονική Αξία της Κρητικής Διατροφής

Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που οι Κρήτες κατανάλωναν ότι παρήγαγαν οι ίδιοι και ότι υπήρχε στη γύρω περιοχή. Οι Τοποφάγοι είναι μετά τους χορτοφάγους και τους ωμοφάγους, η νέα σύγχρονη τάση στο χώρο της γαστρονομίας – γεύσης και στυλοβάτες της τοπικής οικονομίας.

Την εποχή που πραγματοποιήθηκε η έρευνα από τους επιστήμονες για την Κρητική διατροφή με τα γνωστά θετικά αποτελέσματα, ήταν η εποχή που ήμασταν γνήσιοι

locavores

. Σήμερα, που έχουμε απομακρυνθεί από το παραδοσιακό τρόπο διατροφής και ακολουθούμε διατροφικές συνήθειες άλλων περιοχών του κόσμου, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την παχυσαρκία και τα γενικότερα προβλήματα υγείας, σε συνδυασμό με τον τρόπο ζωής. Βέβαια, αν εμείς θέλουμε να καταναλώνουμε αγγούρια όλο το χρόνο, ντομάτες το χειμώνα, ρόκα το καλοκαίρι και να αγοράζουμε ανανάδες από τη λαϊκή τότε…


Κρήτη - ευλογημένη των θεών

Κρήτη, ξελογιάστρα – κοσμοπολίτισσα και συνάμα παραδοσιακή, με το άπλετο φως, την αλμύρα της θάλασσας, τις Μαδάρες που μοσχοβολούν, το δίκταμο, το θυμάρι, το φλισκούνι και το φασκόμηλο. Μοναδικό νησί με φοβερά λαχανικά, πεντανόστιμο κρέας, απαράμιλλης νοστιμιάς, τυροκομικά προϊόντα και μέλι θυμαρίσιο, με την τσικουδιά και αυτό το υπέροχο κρασί. Άλλωστε, η κάθε εποχή χαρακτηρίζεται από τα προϊόντα που παράγονται και την ιδιαίτερη νοστιμιά τους, με χαρακτηριστικό τη ξεχωριστή νοστιμιά που έχουν τα βιολογικά προϊόντα.


Locavores

trady είναι χαρακτηρισμός για τους λάτρεις της Κρητικής γαστρονομίας. Η λέξη locavores ανακηρύχτηκε το 2007, λέξη της χρονιάς και μπήκε επίσημα στο Oxforde American Dictionary

Γιάννης Αποστολάκης
Chef Μ.Α.Ι.Χ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου