Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012
Διαχείριση &συντήρηση του Ελαιολάδου
Το ελαιόλαδο είναι ο θησαυρός της Διατροφής μας, και θα πρέπει να το διαχειριζόμαστε ανάλογα. Για να διατηρηθεί το άρωμα, η γεύση του, αλλά κυρίως η θρεπτική του αξία θα πρέπει να προσέξουμε πάρα πολύ πως θα το συντηρήσουμε.
Κατά πρώτον θα πρέπει να το προφυλάξουμε από τους περιβαλλοντικούς παράγοντες που μπορούν να αποβούν μοιραίοι για την ποιότητα του. Η θερμοκρασία, το φως και ο αέρα είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί του, αφού αρχίζουν τα θρεπτικά συστατικά του να οξειδώνονται.
Οδηγίες καλής συντήρησης:
Αγοράστε ή/ και αποθηκεύστε το ελαιόλαδο σε αδιαφανή γύαλινη ή ανοξείδωτη συσκευασία. Το πλαστικό μπορεί να απελευθερώσει επιβλαβείς ουσίες.
Αποθηκεύστε το σε μέρος που είναι δροσερό, σκοτεινό αλλά να μην έχει υγρασία. Η καλύτερη επιλογή είναι ένα από τα ντουλάπια της κουζίνας σας.
Για ευκολή πρόσβαση κατά την διάρκεια του μαγειρέματος, μπορείτε να έχετε πάνω στον πάγκο σας ένα μπουκάλι το οποίο θα κλείνει καλά ώστε να μην αλλοιωθεί το λάδι από τον αέρα, θα είναι μακριά από την κουζίνα σας για να αποφύγετε την θερμοκρασία και σε σημείο που δεν εκτίθεται στον ήλιο.
Το τυποποιημένο λάδι μπορεί να διατηρηθεί 1 - 1 ½ χρόνο αν τηρηθούν σωστά όλοι οι κανόνες της συντήρησης.
Βέβαια το ελαιόλαδο χρειάζετε προσοχή κατά την αγορά του και την κατανάλωση του. Έτσι…
Ελέγξετε την ημερομηνία παραγωγής και λήξης
Βεβαιωθείτε ότι αναγράφετε ο παραγωγός στην συσκευασία. Εκτός βέβαια αν είστε από τους τυχερούς που παράγουν μόνοι τους το ελαιόλαδο τους.
Αποφύγετε το χύμα ελαιόλαδο γιατί η πιθανότητα να είναι αλλοιωμένο ή νοθευμένο είναι πολύ μεγάλη.
Οι ιδιαίτερα χαμηλές τιμές ή προσφορές θα πρέπει να σας κάνουν επιφυλακτικούς.
Τέλος…
Αν παρατηρήσετε οποιαδήποτε αλλοίωση ή αν κάτι σας ξενίσει μην διστάσετε να παραπονεθείτε. Αν έχετε αγοράσει την συσκευασία, επικοινωνήστε με τον ΕΦΕΤ ή/και την εταιρεία. Αν γευματίζετε εκτός σπιτιού, ζητήστε να σας φέρουν φρέσκο και προβείτε σε ενέργειες.
Η Γεωργία Σπ. Πετράκη, Διαιτολόγος- Διατροφολόγος γράφει για το www.flashnews.gr
Γνωριμία με το αγουρέλαιο
Το αγουρέλαιο είναι ένα εξαιρετικό προϊόν το καρπού της ελιάς! Από παλιά το θεωρούσαν λιχουδιά και δεν είναι λίγες οι φορές που άκουσα παλιούς να αναπολούν τα παιδικά τους χρόνια, που για πρωινό πριν το σχολείο, που τους έδιναν μία φέτα ψωμί που είχε ζυμώσει η γιαγιά ή η μάνα τους, λίγο αλάτι στο χαρτί και αγουρέλαιο. Ορισμένοι πήγαιναν από το ελαιοτριβείο και κλεφτά περνούσαν την φέτα το ψωμί τους από εκεί που έτρεχε φρέσκο και λαχταριστό και πήγαιναν ικανοποιημένοι και χορτάτοι στην τάξη.
Σήμερα χάρη στην τυποποίηση μπορούν να το γευτούν ακόμα περισσότεροι καταναλωτές ανεξάρτητα αν ζουν στην πόλη ή την επαρχία. Για αρχή να διευκρινήσουμε ότι μπορείτε να το βρείτε λίγους μήνες τον χρόνο, όταν μαζεύονται οι ελιές και για λίγο καιρό μετά γιατί όσο περνάει ο καιρός αλλάζει η οξύτητα του και μετατρέπεται στο ελαιόλαδο που όλοι γνωρίζουμε.
Το αγουρέλαιο είναι το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο του πρώτου καρπού της ελιάς. Συνήθως οι ελιές μαζεύονται με το χέρι, για να μην χτυπηθεί ο καρπός και είναι ταλαιπωρημένος. Έχει μία χαρακτηριστική πικρή γεύση και οσμή φρουτώδη και εκλεκτή όπως και ο άγουρος καρπός που προκύπτει.
Θα μπορούσε να θεωρηθεί το πρώιμο ”παιδί” της πιο κανακεμένης μάνας ελιάς που έρχεται για να ικανοποιήσει στους πιο εκλεκτικούς της γεύσης. Ένα ”παιδί” που εξελίσσεται καθημερινά, αλλάζει η γεύση του και η μυρωδιά του και θέλει φροντίδα γιατί αν δεν προσέξετε τις συνθήκες που θα το διατηρήσετε θα αλλοιωθεί
Τα χαρακτηριστικά του αγουρέλαιο:
πολύ χαμηλή οξύτητα
χρώμα έντονο πράσινο
γεύση λίγο πικρή, πιπεράτη και φρουτώδη
άρωμα έντονο, φρέσκο, φρουτώδες
Το προβάδισμα στην διατροφική αξία του αγουρέλαιο, σε σχέση με τα υπόλοιπα ελαιόλαδα εντοπίζεται στην ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα του σε αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τα κύτταρα του οργανισμού μας από το οξειδωτικό στρες που ευθύνεται για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νόσων, καρκίνου, φλεγμωνών και πολλών άλλων νόσων.
Εσείς δεν έχετε παρά να το δοκιμάσετε και να απολαύσετε την γεύση του και τα οφέλη του!
Η Γεωργία Σπ. Πετράκη, Διαιτολόγος- Διατροφολόγος γράφει για το www.flashnews.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου