Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012
Φακές με φαγητό με ιστορία
Έπιασε χειμώνας, καιρός να θυμηθούμε μερικά φαγητά που ανάθρεψαν τους προγόνους μας. Ένα από αυτά τα φαγητά είναι οι φακές. Αναπόσπαστο κομμάτι της ευρύτερης μεσογειακής διατροφής και της Ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας. Ήταν γνωστό στους αρχαίους Έλληνες ως φακές εσθηόμενες.
Ο Αριστοφάνης αναφέρει τις φακές στα έργα του. Από τη Γένεση, γνωρίζουμε την ιστορία του Ησαυ που πούλησε την κληρονομιά του “αντί πινακίου φακής”. Παλαιοτέρα, στην Κρήτη παρήγαγαν διάφορα όσπρια. Ανάμεσα σε αυτά ήταν και οι φακές. Σήμερα, η Εγκλουβή στη Λευκάδα, φημίζεται για την υπέροχη ποιότητα της παραγόμενης φακής στην περιοχή.
Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες με διαφορετικό μέγεθος και χρώμα. Πριν το μαγείρεμα, δεν χρειάζονται μούλιασμα αλλά ένα απλό ξέπλυμα. Δεν ενθουσιάζει και πολύ σε μερικούς ανθρώπους, η ιδέα να αποτελούν οι φακές κάποιο κυρίως γεύμα της ημέρας. Πόσες φορές μητέρες μαγειρεύουν φακές και τα παιδιά γκρινιάζουν, γιατί προτιμούν κάποιο άλλο φαγητό, χωρίς να αντιλαμβάνονται τη διατροφική άξια για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Μπορούμε να φτιάξουμε υπεροχές σούπες, σαλάτες ακόμα και να συνοδεύσουμε κρέας η ψάρι. Ταιριάζουν υπέροχα με το φρέσκο κρεμμύδι, το σκόρδο, τον άνηθο, το μάραθο, το μαϊντανό και το δεντρολίβανο. Απαραίτητο συστατικό για την ισορροπία της γεύσης είναι η δάφνη. Αντίθετα, δε ταιριάζουν υπέροχα με τα σύγκλινα, το απάκι τις σαρδέλες, τις καπνιστές ρέγκες, τη φέτα και τη γραβιέρα.
Γιάννης Αποστολάκης
Chef Μ.Α.Ι.Χ
Οι φακές κατά της κατάθλιψης…μεταξύ άλλων…
Οι φακές είναι ένα από τα αγαπημένα όσπρια πολλών λαών αν και μάλλον είναι Ασιάτισσες! Ίσως επειδή είναι εύκολες στην παρασκευή και στον συνδυασμό τους με άλλα τρόφιμα, οι φακές ήρθαν και θα μείνουν στο διαιτολόγιο μας. Τα 100γρ., δηλαδή το μισό φλυτζάνι αποδίδει μόνο 114 θερμίδες. Είναι καλή πηγή αμινοξέων, με κυριότερη την τρυπτοφάνη που είναι απαραίτητη για την παραγωγή σεροτονίνης, μιας από τις σημαντικότερες ορμόνες που ρυθμίζουν την διάθεση μας! Είναι καλή επιλογή για όσους βρίσκονται σε πρόγραμμα απώλειας βάρους γιατί πέρα από τις χαμηλές θερμίδες που αποδίδει, συνδυάζει την πρόσληψη υδατανθράκων, πρωτεϊνών και φυτικών ινών.
Επίσης είναι άριστη πηγή μολυβδαίνιου που συμμετέχει σε σημαντικές μεταβολικές οδούς, και φυλλικού οξέος που σχετίζεται με ένα τύπο αναιμίας, την ανάπτυξη των παιδιών και τις διακυμάνσεις στην διάθεση μας. Πολύ καλή πηγή μαγνησίου και καλή πηγή φωσφόρου, χαλκού, βιταμίνης Β1 και καλίου. Να μην ξεχάσουμε το σίδηρο που είναι άμεσα συσχετισμένος με τις φακές.
Οι φακές, πέρα από την επίδραση τους στην ψυχική μας υγεία, μπορούν να προσφέρουν σημαντικά οφέλη στον οργανισμό μας. Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες έχουν βρεθεί ότι πέρα από την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, μπορούν να προλάβουν ασθένειες όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου, εκκολπωμάτωση κ.α. Επίσης λόγω των φυτικών ινών μπορεί να προληφθεί η εμφάνιση διαβήτη ή να ρυθμιστούν ευκολότερα τα επίπεδα σακχάρου του αίματος των ήδη πάσχοντων. Μπορούν να βοηθήσουν στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα και γενικότερα την αποφυγή εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, που πλέον μαστίζουν τον σύγχρονο άνθρωπο.
Συνδυάστε τις με τρόφιμα που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C ώστε να αυξήσετε την απορροφησιμότητα του σιδήρου στον οργανισμό σας. Ακόμα, μπορείτε να προσθέσετε ρύζι ώστε να φτιάξετε το φημισμένο φακόρυζο που συμπληρώνει τα αμινοξέα που λείπουν από τις φακές ώστε να απολαύσετε ένα πιο ισορροπημένο γεύμα. Και έτσι ίσως ακόμα και τα δύσκολα παιδιά στο φαγητό καταφέρουν να τις καταναλώσουν, αφού το σκούρο χρώμα τους που συνήθως στέλνει αποτρεπτικά ερεθίσματα στους μπόμπιρες, θα γίνει πιο ανοιχτό άρα και πιο δελεαστικό.
Προσοχή! Άτομα που πάσχουν από ουρική αρθρίτιδα, θα πρέπει να προσέχουν την ποσότητα και την συχνότητα πρόσληψης τους, καθώς οι φακές περιέχουν πουρίνες που είναι υπεύθυνες για την εμφάνιση των συμπτωμάτων της νόσου.
Γεωργία Σπ. Πετράκη
Διαιτολόγος- Διατροφολόγος
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου