Το νησί μας θα μπορούσε να είναι ο κήπος της Ευρώπης και μάλιστα βιολογικός καθώς η κλιματολογικές συνθήκες είναι ιδανικές για την αναπτύξει των φυτών. Τα βότανα ,παιδιά της Γης ,μα και του Ουρανού ,αφού επηρεάζονται από τον ήλιο και τους άλλους πλανήτες ,ήταν ιδιαιτέρως πολύτιμα στην αρχαία γαστρονομία.
Εκτός από τα γνωστά καλλιεργήσιμα ειδή το νησί μας είναι πλούσιο σε αυτοφυή αρωματικά βότανα ,όπως θυμάρι, θρούμπη, μαλοτήρα φασκόμηλο ,δίκταμο ,ρίγανη φλισκούνι, μαντζουράνα ,δεντρολίβανο που μερικά από αυτά χρησιμοποιούμε για την παρασκευή διαφόρων ευεργετικών αφεψημάτων η για εξαγωγή η για τη παρασκευή αλκοολούχων ποτών . στη τοπική κουζίνα χρησιμοποιούμε ελάχιστα ίσως για τους λόγους την μακροζωία μας την απολαμβάνουμε με τη χρήση του ελαιολάδου, ίσως για τους λόγους ότι είμαστε δωρική στη παρασκευή των εδεσμάτων μας ,ειλικρινά δεν γνωρίζω .Στη σημερινή εποχή της γρήγορης διάδοσης με τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών, με τη πληθώρα έντυπου γαστρονομικού υλικού θα πρέπει να δώσουμε μια νότα νοστιμιάς με τη χρήση των αρωματικών βοτάνων της περιοχής μας ,καθώς είναι αυτοφυή χωρίς τη παρέμβαση του ανθρώπου, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και αρωματίζουν τα εδέσματα μας και μας προκαλούν ιδιαίτερη ευχαρίστηση όταν τα απολαμβάνουμε μας ταξιδεύουν σε δρόμους γαστρονομικής απόλαυσης με τα αρώματα τους .Από την αρχαιότητα είναι γνωστές η θεραπευτικές ιδιότητες των αρωματικών βοτάνων .Με τη σημερινή διάδοση της γνώσης θα μπορούσε άνετα να συνδυαστεί με τη γνωστή ρήση του Ιπποκράτη φάρμακο σου η τροφή σου ,και να κάνουμε ευρέως χρήση των γηγενών αρωματικών βοτάνων στη τοπική κουζίνα ,κάθε ένα από αυτά μας δίνη μια ξεχωριστή νότα νοστιμιάς στα πιάτα μας και παράλληλα βοήθα στη καλή χωνέψει των τροφών.
Αν θα γίνουν η σωστή συνδυασμοί με τη χρήση αρωματικών βοτάνων τα αποτελέσματα θα είναι εκπληκτικά στη γεύση .καθώς χρειάζονται ελάχιστα φυλλαράκια ,για να απογειωθεί γευστικά ένα έδεσμα και η συνδαιτυμόνες να ενθουσιαστούν αξίζει μια δόκιμη σε συνταγή με δίκταμο και γιαούρτι ,θρούμπη με πετιμέζι , φασκόμηλο με μέλι ή λεμόνι, με σύκα και θυμάρι, με ματζουράνα και δεντρολίβανο ,με μαλοτήρα ,καθώς είναι γνωστή η επιτυχία αυτού του πιάτου σε γνωστό εστιατόριο της πόλης μας .Ας μην ξεχνάμε όλα αυτά τα βότανα τα βρίσκουμε λίγο έξω από τη πόλη συνδυάζοντας βλίτα για ικανοποίηση των γαστρονομικών μας πειρασμών για καλή υγείας και ευζωίας
Γιάννης Αποστολάκης
Chef ΜΑΙΧ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου