Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012

Μπάμιες


Η μπάμιες ανήκουν στη κατηγορία των λαχανικών, που έχουν φανατικούς φίλους η ορκισμένους εχθρούς .Μας έρχεται από την Αφρική ,από πολύ παλιά της έχουμε αφομοίωση στη Ελλάδα και ειδικότερα στη Κρητική κουζίνα .Με της μπάμιες μας δίνεται η δυνατότητα να δημιουργήσουμε πολλές και εύγευστες συνταγές ,όπως την πολύ αριστοκρατική συνταγή ροφό με μπάμιες ,αλλά γενικότερα μπορεί να φτιαχτή και με αλλά ειδή ψαριών ,τη πολλή γνωστή συνταγή κοτόπουλο με μπάμιες ,ως και το ταπεινό, αλλά νόστιμο φαγάκι ξυνοχοντρο με μπάμιες ,χοχλιούς με λιαστές μπάμιες .

Για τη παρασκευή της κάθε συνταγής είναι απαραίτητο η μπάμιες να είναι μικρές φρέσκες και τρυφερές ,κατά προτίμηση βιολογικές .

Η αντιπάθεια προκαλείται από τη γλοιώδη υφής τους που σε πολλούς είναι αηδιαστική και προκαλεί μίσος απέναντι σε αυτό το φαγητό και μόνο από το άκουσμα του .

Η γλοιώδη ύφη τους καταπολεμάται ως εξής , με ξύδι και με μπόλικο καλοκαιρινό ήλιο ,με ένα κοφτερό μαχαιράκι τις καθαρίζουμε γύρω γύρω από το κοτσάνι ,πλένουμε ,στραγγίζουμε και της απλώνουμε σε ένα δίσκο η ταψί και της αφήνουμε στον ήλιο για 2-3 ήμερες να στεγνώσουν καλά ,αν ήμαστε βιαστικοί της ραντίζουμε με λίγο ξύδι ,αφήνοντας τες στον ήλιο για καμία ώρα, η της στεγνώνουμε στο οικιακό φούρνο στους 100-120 βαθμούς περίπου .Πλένουμε ξανά και μαγειρεύουμε ανάλογα με τα γούστα μας ,αν δεν υπαρχή αυτή η δυνατότητα της τηγανίζουμε ελαφριά και της σβήνουμε με λίγο ξύδι ,

Η κατανάλωση τους βοήθα στη καθημερινή ανακούφιση .

Γιάννης Αποστολάκης

Chef
Μ.Α.Ι.Χ


Άλλο ένα λαχανικό που χαρακτηρίζετε υπερτρόφιμο είναι οι μπάμιες. Ο τίτλος αυτός τους έχει αποδοθεί λόγω της σύστασης τους σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, αμινοξέα και σημαντικά φυτοχημικά και τα οφέλη που προκείπτουν από την κατανάλωση τους. Πιο αναλυτικά:
Η χαμηλή θερμιδική απόδοση (22 θερμίδες/ 100γρ μαγειρεμένου τροφίμου) τις αναγάγει σε τρόφιμο ιδανικό για όσους προσπαθούν να χάσουν βάρος.
Μπορούν να καλύψουν το 10% των Ημερήσιων Αναγκών ενός ενήλικα σε φυτικές ίνες. Αυτός είναι ο λόγος που προτιμώνται από άτομα που πάσχουν από δυσκοιλιότητα. Επίσης οι φυτικές ίνες προκαλούν ευκολότερα το αίσθημα του κορεσμού με αποτέλεσμα οι μπάμιες να εμφανίζουν υψηλό σκορ στον δείκτη κορεσμού και βοηθούν στον έλεγχο του σωματικού βάρους.
Ακόμα, περιεκτικότητα τους σε φυτικές ίνες παίζει σημαντικό ρόλο στη μείωση της απορρόφησης της χοληστερόλης στο αίμα με αποτέλεσμα να βοηθούν στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Επίσης δεν περιέχουν χοληστερόλη ούτε κορεσμένα λιπαρά.
Σημαντική η βοήθεια τους στην πρόληψη του διαβήτη αφού οι φυτικές ίνες βοηθούν στην σταδιακή απορρόφηση της γλυκόζης στο αίμα (Γλυκαιμικός Δείκτης 2)
Υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι οι μπάμιες βοηθούν στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης.
Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του άσθματος λόγω της περιεκτικότητας τους σε βιταμίνη C (23% Η.Σ.Π) και των φυτοχημικών ουσιών που περιέχουν
Μπορούν να καλύψουν σε ικανοποιητικά ποσοστά τις ανάγκες μας σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο. Επίσης είναι πολύ καλή πηγή βιταμίνης Κ (50% Η.Σ.Π.) και φολικού (11% Η.Σ.Π.)
Φαίνεται ότι βοηθάνε στην αντιμετώπιση της ακμής και στη γενικότερη υγεία του δέρματος και των μαλλιών.
Υπάρχουν ενδείξεις οτι βοηθάει την πρόληψη του καταρράκτη
Έχουν ισχυρή αντικαρκινική δράση ειδικά σε καρκίνους του κατώτερου πεπτικού συστήματος.
Τα προβιοτικά που περιέχουν, προωθούν γενικότερα την καλή κατάσταση και λειτουργία του πεπτικού συστήματος
Τέλος, δεν είναι τυχαίο που είναι ένα από τα κορυφαία καλοκαιρινά λαχανικά! Η φύση προέβλεψε να μας τις στείλει το καλοκαίρι για να προστατεύτουμε από τον καύσωνα! Αφού φαίνεται ότι βοηθούν στην αντιμετώπιση της θερμοπληξίας!

Η.Σ.Π. : ημερήσια συνιστώμενη πρόσληψη

Γεωργία Πετράκη

Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου