Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012

Ας σοβαρευτούμε...


Κρήτη: Πέτρα, φως και λάδι με το απέραντο γαλάζιο






Η Κρητική γαστρονομία είναι λαμπερή όσο και το φως του ήλιου και όμως δεν την αξιοποιούμε ανάλογα με τις δυνατότητες μας, ενεργώντας με σπασμωδικές κινήσεις. Έχοντας μια μεγάλη γκάμα του πρωτογενούς τομέα παραγωγής με μοναδικά καλούδια του τόπου μας, μας δίνεται η ευκαιρία να δημιουργήσουμε εδέσματα εξαιρετικής νοστιμιάς.

Τα πλεονεκτήματα των ντόπιων προϊόντων που διακρίνονται για τα μεθυστικά αρώματα τους, την απόλυτη φρεσκάδα, τις λιτές πυκνές διακριτές γεύσεις, παραγκωνίζονται από την αισχροκέρδεια και την ξενομανία. Τα εστιατόρια θα πρέπει να μοσχομυρίζουν βότανα της Κρητικής γης και όχι τις άχαρες μυρωδιές των πολυεθνικών προϊόντων με τα πλαστικά τυροκομικά και τα κατεψυγμένα λαχανικά που συνήθως διαθέτουν. Αναμφισβήτητα, υπάρχουν και μερικές φετινές εξαιρέσεις που συνήθως είναι και τα επιτυχημένα.

Ας αφήσουμε αυτούς που ασχολούνται με τους αφρούς και τα κουραφέξαλα, οι οποίοι συμμετέχουν μετά μανίας σε επιδείξεις. Στο εξωτερικό έχουν πάρει σοβαρά τη γαστρονομική τους ταυτότητα και την πουλάνε υποδειγματικά, διαφημίζοντας τα τοπικά προϊόντα και τις προσφερόμενες υπηρεσίες τους.

Γιάννης Αποστολάκης

Chef Μ.Α.Ι.Χ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου