Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Σούπα γλυκοκολοκύθας


Σούπα γλυκοκολοκύθας με κρίθινα παξιμαδάκια, φλέικς από απάκι, τσιπς από φρέσκα βότανα και άρωμα αγουρόλαδου με σπόρους καυτερής πιπεριάς.

Υλικά:
1 κιλό κολοκύθα
2 καρότα
1 πράσο και λίγο σέλερι ή σέλινο
1 μέτρια πατάτα
ζωμός λαχανικών ή ακόμα καλύτερα κοτόπουλου
100 ml γιαούρτι
λίγο κάρδαμο, μισό κουταλάκι του γλυκού κύμινο
1 πρέζα φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο, ελάχιστο φασκόμηλο
ξύσμα και χυμό από ένα μανταρίνι
80ml λευκό κρασί
100 ml ελαιόλαδο
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Κόβουμε τα λαχανικά σε μέτριους κύβους, και τα σοτάρουμε με το ελαιόλαδο μέχρι να γίνουν διάφανα.
Ρίχνουμε το κρασί και μόλις πάρει μια βράση προσθέτουμε ζεστό, τόσο ζωμό, όσο χρειάζεται για να σκεπάσει τα υλικά.
Τα βράζουμε, περίπου μισή ώρα με λίγο αλάτι τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά, μέχρι να μαλακώσουν τα υλικά μας.
Με το ραβδομίξερ χειρός για σούπες και σάλτσες ή με ένα μπλέντερ, προσεκτικά, πολτοποιούμε τα υλικά μέσα στην κατσαρόλα (ή στο μπλέντερ και τα βάζουμε πάλι στην κατσαρόλα).
Προσθέτουμε το ξύσμα και τον χυμό πορτοκαλιού, το γιαούρτι και μόλις πάρει μια βράση είναι έτοιμη.

Ετοιμάζουμε την Γαρνιτούρα:
Υλικά:
Λίγο απάκι κομμένο σε λεπτές φέτες ή ακόμα και σύγλινο
Λίγο κρασί
Λίγο φρέσκο φασκόμηλο
Λίγο μπούκοβο
1 μικρή φρέσκια κόκκινη καυτερή πιπεριά
1 σπασμένο κρίθινο παξιμάδι
Αγουρέλαιο (ή έξτρα παρθένο ελαιόλαδο αρωματισμένο με ύδνων*)

Σε τηγάνι με λίγο ζεστό ελαιόλαδο, ρίχνουμε μερικά φύλλα φρέσκου φασκόμηλου για λίγα δευτερόλεπτα και τα τοποθετούμε σε ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί να στεγνώσουν, για να σχηματίσουμε τα τσίπς.
Στο ίδιο τηγάνι, βάζουμε το απάκι να μαλακώσει λίγο και το σβήνουμε με ελάχιστο κρασί και τρίβουμε λίγο το φασκόμηλο. Εξατμίζουμε το κρασί και το διατηρούμε ζεστό.
Τοποθετούμε στο πιάτο μια γραμμή από το τρίμματα του παξιμαδιού και πάνω εκεί τοποθετούμε εναλλάξ το απάκι και τα φύλλα από τα βότανα.
Αντιδιαμετρικά ρίχνουμε λίγες σταγόνες από το λάδι μας και στο κέντρο τοποθετούμε μια ροδέλα από την πιπεριά και στο κέντρο της 1 σπόρο από μπούκοβο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου