Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Κρήτη - Κοιτίδα της υγιεινής διατροφής


Με την Κρητική διατροφή έχουν ασχοληθεί γιατροί παγκοσμίου φήμης και έχει αποδειχθεί τρόπος διατροφής που μας παρέχει υγεία και ευεξία. Δυστυχώς όμως τα τελευταία χρόνια έχει παραμεληθεί με όλα τα γνωστά αποτελέσματα που έχει μια διατροφή με αυξημένα λιπαρά και αμφιβόλου ποιότητας σπορέλαια, αναμιγμένα ως συνήθως με ορυκτέλαια και μαργαρίνες.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, το 44% των ταξιδιωτών ανά τον κόσμο θεωρούν το φαγητό ως κύρια επιλογή του τόπου που θα επισκεφτούν. Ωστόσο, ο γαστρονομικός τουρισμός του τόπου μας ελάχιστα έχει αναπτυχθεί παρ’ότι έχουμε όλα τα εχέγγυα της υγιεινής διατροφής με την άριστη ποιότητα πρώτης ύλης από πλευράς φρεσκάδας αρωμάτων, τοπικές φυλές αρνιών–αιγών, τυροκομικών προϊόντων, με τα μελισσοσμίνη μας να μαζεύουν τη γύρη και το νέκταρ από το θυμάρι–θρούμπη-ρίγανη και τα χόρτα μας..

Οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν τοπικές πρώτες ύλες είναι λίγες. Για παράδειγμα, μερικοί αρτοποιοί χρησιμοποιούν ευρέως σπορέλαια ή υποβαθμισμένες μαργαρίνες με αποτέλεσμα τα παξιμάδια τους να έχουν μια γεύση νταγκή καθώς και τα κουλουράκια επίσης, ενώ αν χρησιμοποιούσαν ελαιόλαδο παρθένο τα αρτοποιήματα τους θα είχαν μια υπέροχη γεύση.
Παράλληλα, θα έδινε μεγαλύτερη οικονομική άνθηση στον παραγωγό, στον τυποποιό καθώς και μια γευστική απόλαυση στον καταναλωτή. Επίσης, σε μερικά εστιατόρια –ταβέρνες συναντάται κάτι παρόμοιο μαγειρεύοντας ή τηγανίζοντας με σπορέλαιο. Εταιρίες τροφίμων, αρτοποιία, ταβέρνες-εστιατόρια που κάνουν χρήση των τοπικών πρώτων υλών, βρίσκονται πρώτες στις προτιμήσεις των καταναλωτών. Επιπλέον, υπάρχουν προϊόντα που δεν έχουν αναδειχθεί και δεν έχουν μπει στο ράφι των υπεραγορών της νοικοκυράς και του μάγειρα. Ενδεικτικά, σας αναφέρω την χούμελη, ένα προϊόν της μέλισσας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις σαλάτες ή για μαρινάρισμα.

Το κρήταμο, το οποίο έχει χαρακτηριστεί από τους επιστήμονες σαν η τροφή του μέλλοντος, μιας και περιέχει πολύ μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C, σε άλλα νησιά το χρησιμοποιούν ευρέως ως τουρσί ή φρέσκο. Τα αρωματικά βότανα στη μαγειρική εμπλουτίζουν γευστικά τα εδέσματα. Επίσης, με τα άγρια χόρτα μπορούμε να παρασκευάσουμε διάφορα αφεψήματα που είναι πλούσια σε αντιοξιδοτικά που είναι απαραίτητα στον οργανισμό μας, όπως σταμναγκάθι, ροδίκιο κλπ.

Με τα τσιγαριστά χόρτα μπορούμε να παρασκευάσουμε πομάδα [pesto] που όπως αντιλαμβάνεστε είναι πολύ νόστιμο. Τα σύγκλινα με ελαιόλαδο, το γαμοπίλαφο που είναι περιζήτητο στους επισκέπτες αλλά δυστυχώς λίγοι το γεύονται, τη σαλάτα του γιαλού που μπορείς να παρασκευάσεις, διάφορους μεζέδες–εδέσματα που αφήνουν τις καλύτερες εντυπώσεις, διάφορες παρασκευές με το αβοκάντο, την παλαιωμένη γραβιέρα ή αν είσαι τυχερός κεφαλογραβιέρα του 2005-2006-2007 κομμένη σε νιφάδες στη σαλάτα.
Ο γαστρονομικός τουρισμός που μεσουρανεί στην τουριστική αγορά και επιφέρει τεράστια οικονομικά οφέλη στις γείτονες μεσογειακές χώρες, ελάχιστα έχει απασχολήσει τους επιχειρηματίες ανεξάρτητου μεγέθους παρ’ ότι η Κρητική διατροφή αποτελεί μόδα και επικρατεί ως σύγχρονο μοντέλο υγιεινής διατροφής. Μάλιστα στη Γαλλία υπάρχει στην αγορά δισκία (nutri-Crete) Κρητικής διατροφής. Επίσης, στη Γερμανία υπάρχουν διατροφικά κέντρα ευεξίας με πρότυπο την Κρητική διατροφή και σίγουρα θα υπάρχουν και σε άλλες χώρες. Σήμερα, δεν έχουμε αναδείξει την Κρήτη ως κοιτίδα του συγκεκριμένου τρόπου διατροφής και δεν την εκμεταλλευόμαστε ως θησαυρό ανάπτυξης και ως μοντέλο αξέχαστων γευστικών εμπειριών, όπως έχουν κάνει άλλες χώρες.

Γιάννης Αποστολάκης,

Chef ΜΑΙΧ &

Μέλος του Δ.Σ της Λέσχης Κρητικής Γαστρονομίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου