Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Κρητική Διατροφή


Ένας σαφής προσδιορισμός ενός ολόκληρου διατροφικού πολιτισμού και τρόπου ζωής .


Το πέρασμα του χρόνου και η εξέλιξη της σύγχρονης επιστήμης και της ειδικότερα της διαγνωστικής και Προληπτικής Ιατρικής δικαίωσαν και δικαιολόγησαν την μακροβιότητα των Κρητικών στις περασμένες δεκαετίες με αυτό που όλοι θεωρούσαν κύρια αιτία , την Κρητική Διατροφή .

Μια διατροφή που δεν είναι μόνο αυτό που τελικά σερβίρεται στο τραπέζι και καταναλώνεται αλλά μια ολόκληρη παράδοση και εθιμική διαδικασία που ανακατεύει τις πρώτες ύλες από την Μάνα Κρητική , την ιερότητα της απαραίτητης παρουσίας του ελαιολάδου , τα αρτύματα , τους τρόπους προετοιμασίας ,την μυσταγωγία του μαγειρέματος , τις εντολές της Πίστης και της Παράδοσης .

Με τον σεβασμό για την γη και τα αγαθά της ένας ολόκληρος διατροφικός πολιτισμός αναπτύχθηκε και στην Κρήτη όπως και σε όλες τις άλλες κοινωνίες που η επιβίωση τους ήταν σε άμεση εξάρτηση με την περιοχή εγκατάστασης .

Η προστασία του κάθε φυτού που σήμερα αλλά και αύριο θα δώσει τροφή , η οικονομία και η προστασία στο νερό , η χρησιμοποίηση κάθε πρώτης ύλης από το ζωικό περιβάλλον , τα γεννήματα ή θηράματα δημιούργησαν γνώσεις και τεχνικές που πραγματικά είναι θησαυρός για μας σήμερα .

Το αλάτι , το μέλι, ο καπνός , ο ήλιος , το χιόνι ,η στάχτη , το λίπος , το ξύδι και το κρασί , η ζάχαρη αργότερα , είναι μερικά από τα βασικά συστατικά της προετοιμασίας και της συντήρησης της τροφής για να είναι διαθέσιμη όταν χρειαστεί .

Η παρασιά , ο φούρνος , το μαγκάλι , η χόβολη οι κύριες μορφές τρόπου για το ψήσιμο για να ακολουθήσει πολύ αργότερα η γκαζιέρα πετρελαίου και το γκάζι .

Τα πήλινα σκουτελικά ήταν τα πρώτα σκεύη που χρησιμοποιήθηκαν για να έρθουν γρήγορα τα τσικάλια και ταψιά από χαλκό , αργότερα από μπακίρι και μετά από αλουμίνιο.

Εμείς σήμερα , εραστές μιας παράδοσης και ενός τρόπου ζωής που αναμφίβολα δεν πρέπει να ξεχαστεί , κάνουμε την συλλογική προσπάθεια μας στην διάσωση όχι μόνο των συνταγών της Κρήτης μας με την καταγραφή και την πρότυπη παρασκευή τους , αλλά προσπαθούμε να συμβάλουμε και εμείς στην παραπάνω προβολή και αναγνώριση της ως πρότυπου υγιεινής διατροφής , να συμβάλουμε στην ποιοτική αναβάθμιση τόσο των παραγομένων αγαθών για κατανάλωση όσο και στην προστασία και ανάδειξη του τόσο σημαντικού περιβάλλοντος της Κρήτης που χωρίς φειδώ για τόσες χιλιάδες χρόνια έτρεψε και συντήρησε τα παιδιά της .

Λεωνίδας Περατσάκης


The passage of time and the evolution of modern science, especially in terms of diagnostic and preventive medicine have vindicated and justified the longevity of the Cretans in the past decades through what everyone considered as the main reason for their long life, namely the Cretan Diet.

This diet consists not only of what is finally served and consumed at the table but a whole tradition, a procedure directed by custom, which mixes the raw materials provided by Mother Crete, the sanctity of the necessary presence of olive oil, herbs and spices, specialized methods of preparation, the mysterious alchemies involved in the cooking process, and above all, the orders of faith and tradition.

With due respect given to the land and its bounty, an entire nutritional culture developed in Crete, in the same way as other societies where survival was directly dependent on the natural environment.

The protection of each and every plant which today and also tomorrow offers nutrition, the practice of economy to protect the precious water supply, the use of all raw materials from the animal environment, the birth of each kind of game; together they have created knowledge and techniques that are truly a treasure in our times.

Salt, honey, tobacco, sun, snow, ash, fat, vinegar and wine, with the later addition of sugar, are some of the key ingredients involved in the preparation and maintenance of nutrition, to be made available as needed .

The necessary preparations, the hearth, the earth oven, and the embers were the main forms of cooking, to be followed much later by primus oil and gas.

Clay pots were the first cooking vessels to be used, quickly followed by bronze pans and baking tins, later made from copper, followed by aluminum.

And now we, the lovers of tradition and of a lifestyle that undoubtedly must not be allowed to be forgotten, are making our own collective effort to save not only the traditional recipes of Crete by recording and reproducing them in their original form, but also helping to contribute towards this endeavour by giving due recognition to the Cretan blueprint of a healthy diet, making an effort both to help upgrade the quality of goods for consumption and to protect and enhance the significant contribution of Crete, which for many thousands of years, without being sparing, nurtured and maintained its children.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου