Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Η Αίγλη της Κρητικής Γαστρονομίας


Ατενίζοντας το γαστρονομικό χάρτη της Κρητικής κουζίνας καθημερινά, μένω έκθαμβος με την ποιότητα, τη φρεσκάδα, την πλούσια ποικιλία τροφίμων και αρωματικών βότανων που διαθέτουμε, ως επίσης με τη νοστιμιά του κάθε προϊόντος καθώς είναι φρεσκοκομμένο και δεν έχει διανύσει εκατοντάδες χιλιόμετρα, ούτε είναι διατηρημένο στα διάφορα ψυγεία του κόσμου. Έτσι το κάθε προϊόν έχει τους δικούς του τόνους νοστιμιάς και χαρακτηριστικά και το κάθε ένα ξεχωρίζει ίσως με την πικράδα του, την ανάλαφρη γλυκύτητα, τα ξεχωριστά αρώματα των βοτάνων που διεγείρουν τους γευστικούς κάλυκες του ουρανίσκου μας και δίνουν ένα ξεχωριστό νόημα στη ζωή  μας.

Θα πρέπει να είμαστε υπερήφανοι με την Κρητική Γαστρονομία, που είναι η κοιτίδα της Μεσογειακής κουζίνας καθώς ασχολήθηκαν κορυφαίοι επιστήμονες όπου απέδειξαν ότι η Κρητική κουζίνα είναι η πιο υγιεινή του κόσμου κάνοντας αποκλειστική χρήση έξτρα παρθένου ελαιολάδου, εποχικών προϊόντων, τυροκομικών προϊόντων από αιγοπρόβειο γάλα παξιμαδιών, χόρτων και φρούτων, ανάλογα με την εποχή, αποκλείοντας από την Κρητική κουζίνα κάθε είδος επεξεργασμένων τροφίμων ενισχυμένων με τα κάθε λογής συντηρητικά και ενισχυτικά γεύσης που χρησιμοποιούν κατά κόρον.
- Η γευστική πολυπλοκότητα της αγκινάρας με τα αγκάθια, σε συνδυασμό με τα κουκιά, τα μάραθα ή με το αρνάκι ή ακόμα και σκέτη κοκκαλιστή, συνοδευόμενη από μια καλή τσικουδιά,

- ο ανθότυρος, που τώρα τον βρίσκουμε λίγο στεγνό, αλλά με συμπυκνωμένα αρωματικά βότανα, είναι ιδανικός για την παρασκευή επιδόρπιων ή ακόμα και αν είναι τηγανητός, ως επίσης

- η μαλάκα και το πυχτόγαλο Χανίων (μυζήθρα), καθώς είναι προϊόν ΠΟΠ, τα παχάκια, τα άνθη των φυτών που μας προκαλούν γευσιλαγνεία και σε μερικές μέρες τα υπαίθρια ζαρζαβατικά με κορωνίδα τη γλιστρίδα, είναι η πανδαισία γεύσεων υγείας και ευεξίας.

Ειδικότερα, σήμερα, η Κρητική κουζίνα, είναι πιο επίκαιρη από ποτέ καθώς η οικονομική κατάσταση της εποχής μας επιβάλει να προσέξουμε περισσότερο την υγεία μας, καταναλώνοντας τρόφιμα φρέσκα, τοπικά, εποχικά και με λιγότερα ζωικά λιπαρά.

Ενδεικτικά, μερικές εποχικές συνταγές:
•    Αγκινάρες με κουκιά και σάλτσα μάραθου
•    Κουνέλι ριγανάτο με ανθότυρο

•    Χοχλιούς με χόντρο

Γιάννης Αποστολάκης
Chef ΜΑΙΧ
Μέλος του Δ.Σ του Δικτύου Κρητικής Γαστρονομίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου