Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012

Ο Έρωτας περνάς από το στομάχι


Ορίστε, να που φτάσαμε, στις 14 του Φλεβάρη,  την ημέρα των ερωτευμένων, με τα ροζ μαγειρέματα, τις ερωτικές παιχνιδιάρικες δαγκωματιές και τις γευστικές απολαύσεις.
Η γνωστή φράση σε όλους μας ο έρωτας περνά πρώτα από το στομάχι ,έχει απασχολήσει πολλούς ,κατά πόσο τελικά το φαγητό μπορεί να επηρεάσει την ερωτική διάθεση των ανθρώπων .Έρευνες αναφέρουν ότι το άρωμα ,η γεύση το χρώμα ,τα υλικά εποχής που απαρτίζουν ένα έδεσμα ,μπορούν να έχουν αφροδισιακή δράση ,δημιουργώντας της κατάλληλες συνθήκες για βελτίωση της ερωτικής διάθεσης .Αλώστε υπάρχουν τροφές που περιέχουν θρεπτικά συστατικά και ουσίες που επιδρούν στο οργανισμό θετικά με διάφορους τρόπους ,όπως τη μείωση των αναστολών και την έκκριση ορμονών που αναστατώνουν το κορμί και την ψυχική διάθεση .
Κατά την αρχαιότητα οι προγονοί μας καθώς είχαν αναπτυγμένη τη φιλοσοφία της τέχνες και τα γράμματα ,έδιναν ιδιαίτερη σημασία σε όλες της τελετουργίες των συμποσίων για αυτό αφιέρωναν αρκετό  χρόνο  για  το φαγητό ,συμμετέχοντας με όλες της αισθήσεις τους προκειμένου να δημιουργήσουν το κατάλληλο αισθησιακό περιβάλλων .Τα δε συμπόσια τους τα συνόδευαν με απαγγελίες ποιημάτων φιλοσοφικές συζητήσεις ,και της αυλήτριδες να χορεύουν σαγηνευτικούς χορούς .
Ένα ρομαντικό δείπνο στο ημίφως των κεριών με καλό κρασί είναι το ιδανικότερο για να αφυπνίσεις της αισθήσεις ,σημαντικό είναι να υπαρχή η καλή υγειά .
Πρωταρχικό για τη επίτευξη της καλής υγείας διαχρονικά, είναι  η κατανάλωση τροφίμων τοπικών της περιοχής που διαμένετε ,εποχικά φρούτα και λαχανικά με ιδιαίτερη έμφαση στα βιολογικά ,λίγο κρέας ,  λίγα τυροκομικά προϊόντα εποχής , αρκετά θαλασσινά ,και λίγο κρασί . Σημαντικό είναι επίσης και το περπάτημα για την επίτευξη του στόχου που δεν είναι άλλο από την καλή υγειά .Αλώστε η Κρητική διατροφή είναι από μόνη της ψυχοδιεγερτική ,και τερψιλαρύγγια καθώς είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά  και  βιταμίνες  Ε ,που έχει το έχτρα παρθένο ελαιόλαδο ,τα χόρτα . Ω3 που περιέχει η γλιστρίδα ,τα αφρόψαρα .Τα αρωματικά φυτά, η γύρη, τα άνθη των λουλουδιών ,τα καρύδια ,τα αμύγδαλα ,που είναι πλούσια σε αντιωξιδοτικα και γεμίζουν των οργανισμό ενέργεια καθώς δίνουν μια αίσθηση ευφορίας Συνοδεύοντας το κάθε γεύμα με ένα ποτήρι κρασί που είναι πλούσιο σε πολυφαινολες ,βελτιώνοντας τη κυκλοφορία του αίματος και περιορίζοντας της αναστολές .Οι επιστήμονες δεν έχουν άδικο για τη διαχρονική άξια της Κρητικής Γαστρονομίας καθώς με αυτή τη διατροφή έφταναν  οι προγονοί μας  μέχρι τα βαθιά γεράματα ενεργή

Γιάννης  Αποστολάκης
Chef  Μ.Α.Ι.Χ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου