Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Η εσπερίδα για το κρασί


Γράφει ο ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ, δρ Γεωπονίας, π. δήμαρχος Βάμου

Η ζωή είναι πολύ σύντομη και δεν αξίζει να πίνεις κακό κρασί. Με αυτή τη ρήση σε ελεύθερη μετάφραση από τα αγγλικά άρχισε την ομιλία του ο χημικός Αντώνης Ντουράκης κατά την εσπερίδα της Τετάρτης (10-3-2010). Την εκδήλωση είχαν οργανώσει από κοινού το Δίκτυο Κρητικής Γαστρονομίας και το Δίκτυο Οινοποιών Χανίων - Ρεθύμνου σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων. Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ανάδειξη και η προβολή των τοπικών κρασιών σε συνδυασμό με την κρητική κουζίνα. Απευθυνόταν κυρίως στους επαγγελματίες της εστίασης αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο. Η αίθουσα του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου (ΜΑΙΧ), το οποίο φιλοξενούσε την εκδήλωση ήταν ασφυκτικά γεμάτη από κόσμο. Μετά από τους χαιρετισμούς του προέδρου του Δικτύου Γαστρονομίας και του εκπροσώπου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης τον λόγο έλαβαν οι χημικοί - οινολόγοι Κώστας Γαλάνης και Αντώνης Ντουράκης, οι οποίοι με πολύ απλό και κατανοητό τρόπο μίλησαν με κάθε λεπτομέρεια για το καλό κρασί και απάντησαν σε όλες τις ερωτήσεις και τις απορίες. Ακούστηκαν και συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την ιστορία και τις ποικιλίες του αμπελιού, την επιλογή των ποικιλιών, τη διαδικασία παρασκευής καλού κρασιού, τη φύλαξη, συντήρηση, αποθήκευση και προστασία του, την εμφιάλωση του αλλά ακόμη και την παρουσίαση του κρασιού στους καταλόγους των εστιατορίων καθώς και τον τρόπο σερβιρίσματός του. Ακολούθησε οινοδοκιμή διαφόρων ειδών κρασιών τόσο μέσα στην αίθουσα όσο και αμέσως μετά στην αίθουσα εστίασης σε συνδυασμό με αιδέσματα, όλα προσφορά των δύο δικτύων. Εκδηλώσεις σαν και αυτή συμβάλλουν στην ανάδειξη και προβολή των προϊόντων της γης του τόπου μας και αξίζουν πολλών συγχαρητηρίων. Βοηθούν στη χρησιμοποίηση και κατανάλωση ντόπιων αγροτικών προϊόντων από τον τουρισμό και επομένως στην απορρόφηση και διάθεση των αγροκτηνοτροφικών μας προϊόντων που τόσα πολλά προβλήματα αντιμετωπίζουν τον τελευταίο καιρό. Αναδεικνύουν την κρητική διατροφή και γαστρονομία ενισχύοντας τον γαστρονομικό τουρισμό αλλά και τον τουρισμό στο σύνολό του.

Πηγή: Χανιώτικα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου