Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012

Η Δημοτική αγορά



Η φημισμένη Δημοτική Αγορά των Χανίων, η ιστορική Αγορά της πόλεως κλείνει φέτος 100 χρόνια από την ίδρυση της. Στη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων έχουν περάσει χιλιάδες άνθρωποι με αφορμή τα ψώνια, να δουν κανέναν γνωστό ή να απολαύσουν τις γαστριμαργικές δημιουργίες των μικρών εστιατορίων.
Παλαιότερα, ήταν η Αγορά που μπορούσες να αγοράσεις σχεδόν όλα τα είδη όπως κρέας, ψάρια, τυροκομικά και φρέσκα λαχανικά και απ’έξω περίμεναν οι σούστες και τα λιγοστά ταξί για να σε μεταφέρουν στο σπίτι σου. Σήμερα, έχουν αλλάξει λίγο τα πράγματα και οι συνήθειες μας, αφού όλο και λιγότεροι ντόπιοι επισκέπτονται την Αγορά.
Το Πάσχα πέρασε, αυτή την περίοδο υπάρχει μια πληθώρα σφαγείων. Μήπως είναι καιρός οι κρεοπώλες με τη συνεργασία των εστιατορίων της Αγοράς και όχι μόνο να οργανώσουμε ένα φεστιβάλ των άκρων και να προσφερθούν σαν κέρασμα στους συμπολίτες μας? Με αυτό το τρόπο θα αναδείξουμε τη νοστιμιά του πατσά, τα κοιλιδάκια με κολοκυθάκια, τα γαρδουμάκια αυγολέμονο, τα βραστά χοιρινά ποδαράκια, οι κεφαλές, τα αμελέτητα και τα γλυκάδια. Μάλιστα, σε άλλες χώρες έχει καθιερωθεί εδώ και χρόνια ένα φεστιβάλ που είναι αφιερωμένο στα άκρα και στα εντόσθια.
Να δώσουμε την ευκαιρία και στους νεότερους, αλλά και στους επισκέπτες να δοκιμάσουν τους νόστιμους μεζέδες και να τους δείξουμε ότι υπάρχουν και άλλα νόστιμα τμήματα του ζώου εκτός από το μπον φιλέ και το ψαρονέφρι. Άλλωστε αυτό είναι και κομμάτι της γαστρονομικής μας παράδοσης. Σίγουρα υπάρχουν αρκετοί λάτρεις των τολμηρών γαστριμαργικών γεύσεων, οι οποίοι ελπίζουν να καθιερωθεί ένα τέτοιο φεστιβάλ και να έρχονται κάθε χρόνο για αυτή τη γιορτή επισκέπτες και όχι μόνο.

Γιάννης  Αποστολάκης
Chef   Μ.Α.Ι.Χ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου