Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Διαγωνισμός Ψωμιού

Ο 1ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ψωμιού που διεξήχθει στη Θεσσαλονίκη το Μάρτιο του 2010. Τα Χανιά εκπροσωπήθηκαν απο τους Giorgos Makris σαν επικεφαλής Chef και τους: Γιώργος Λενταράκης, Mixalis Charitakis & Nikos Ntaountakis (τότε μαθητές της ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ Χανίων) & νύν επαγγελματίες μάγειρες.Οι διαγωνιζόμενοι ανάμεσα σε 8 ομάδες απ'όλη την Ελλάδα πήραν την Τρίτη θέση και το Χάλκινο μετάλλιο!

ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΑ: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΨΩΜΙ

ΨΩΜΙ ΜΕ ΑΛΕΥΡΙ ΑΠΟ ΣΙΚΑΛΗ ΚΑΙ ΟΛΙΚΗ ΑΛΕΣΗ

ΥΛΙΚΑ:
•    12 ΚΙΛΑ ΑΛΕΥΡΙ ΜΑΛΑΚΟ
•    6 ΚΙΛΑ ΑΛΕΥΡΙ ΣΙΚΑΛΗΣ
•    3 ΚΙΛΑ ΑΛΕΥΡΙ ΟΛΙΚΗΣ
•    840 ΓΡ. ΜΑΓΙΑ
•    4725 ΓΡ. ΓΑΛΑ

•    4725 ΓΡ. ΖΕΣΤΟ ΝΕΡΟ
•    600 ΓΡ. ΖΑΧΑΡΗ
•    220 ΓΡ. ΑΛΑΤΙ
•    630 ΓΡ.ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΒΡΑΔΥ ΔΙΑΛΥΟΥΜΕ ΤΗ ΜΑΓΙΑ ΜΕ ΤΟ ¼ ΤΟΥ ΑΛΕΥΡΙΟΥ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΝΕΡΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΗΧΤΟΣ ΧΥΛΟΣ.ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΤΟ ΠΡΟΖΥΜΙ ΤΗΣ ΜΑΓΙΑΣ ΣΤΟΝ ΚΑΔΟ ΤΟΥ ΜΙΞΕΡ ΚΑΙ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΜΕ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΥΛΙΚΑ ΕΚΤΟΣ ΑΠ’ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΚΑΙ ΤΟ ΛΑΔΙ ΠΟΥ ΤΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ. ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΖΥΜΩΜΑ ΕΩΣ ΟΤΟΥ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΜΕ ΕΝΑ ΛΕΙΟ ΚΑΙ ΕΛΑΣΤΙΚΟ ΖΥΜΑΡΙ. ΠΛΑΘΟΥΜΕ ΣΤΡΟΓΓΥΛΑ Ή ΜΑΚΡΟΣΤΕΝΑ ΨΩΜΙΑ ΚΑΙ ΣΚΕΠΑΖΟΥΜΕ ΝΑ ΦΟΥΣΚΩΣΟΥΝ.ΧΑΡΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΨΗΝΟΥΜΕ ΣΕ ΜΕΤΡΙΟ ΠΡΟΣ ΧΑΜΗΛΟ ΦΟΥΡΝΟ 170οC ΓΙΑ 50-60 ΛΕΠΤΑ.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΨΩΜΙΟΥ

ΤΟ ΨΩΜΙ ΑΥΤΟ ΧΡΟΝΟΛΟΓΕΙΤΕ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821,ΟΤΑΝ Ο ΠΕΡΙΗΓΗΤΗΣ SIEBER ΕΙΧΕ ΕΡΘΕΙ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΚΑΙ ΕΙΧΕ ΓΕΥΤΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΨΩΜΙ ΣΤΗΝ Ι.ΜΟΝΗ ΤΖΑΓΚΑΡΟΛΩΝ ΣΤΟ ΑΚΡΩΤΗΡΙ ΧΑΝΙΩΝ.ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΜΕΙΝΕ ΑΞΕΧΑΣΤΟ.ΠΛΕΟΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΑΡΤΟΠΟΙΟΥΣ ΚΑΙ ΣΠΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΑΡΤΟΠΟΙΗΣΗ.

ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΕΡΑ:ΠΡΩΙΝΟ ΦΟΥΡΝΟΥ

ΣΥΝΤΑΓΗ 1:ΛΥΧΝΑΡΑΚΙΑ
ΥΛΙΚΑ ΖΥΜΗΣ:
•       1 ΚΙΛΟ ΒΟΥΤΥΡΟ ΜΑΛΑΚΟ

•       1 ΚΙΛΟ ΓΑΛΑ
•       2 ΚΙΛΑ ΖΑΧΑΡΗ

•       5 ΚΙΛΑ ΑΛΕΥΡΙ ΜΑΛΑΚΟ

•       700 ΓΡ. ΑΥΓΑ ΟΛΟΚΛΗΡΑ
•       4 ΚΟΥΤ.ΓΛΥΚΟΥ ΜΠΕΙΚΙΝ ΠΑΟΥΝΤΕΡ
•       1 ΚΟΥΤ. ΓΛΥΚΟΥ ΒΑΝΙΛΛΙΝΗ

•       2 ΚΟΥΤ. ΓΛΥΚΟΥ ΣΟΔΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

ΥΛΙΚΑ ΓΕΜΙΣΗΣ:
•    12 ΚΙΛΑ ΑΝΘΟΤΥΡΟ

•    2 ΚΙΛΑ ΖΑΧΑΡΗ

•    2 ΚΟΥΤ. ΓΛΥΚΟΥ ΚΑΝΕΛΛΑ
•    1 ΚΟΥΤ. ΓΛΥΚΟΥ ΒΑΝΙΛΙΑ
•    150 ΓΡ. ΚΡΟΚΟΙ ΑΥΓΟΥ
•    2 ΚΟΥΤ.ΓΛΥΚΟΥ ΜΠΕΙΚΙΝ ΠΑΟΥΝΤΕΡ
•    250 ml ΣΟΔΑ ΑΕΡΙΟΥΧΑ

•    ΛΙΓΟ ΑΛΕΥΡΙ ΣΚΛΗΡΟ (ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
ΒΑΖΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΚΑΔΟ ΤΟΥ ΜΙΞΕΡ ΤΟ ΒΟΥΤΥΡΟ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗ ΖΑΧΑΡΗ ΚΑΙ ΧΤΥΠΑΜΕ ΜΕΧΡΙΣ ΩΤΟΥ ΛΙΩΣΕΙ Η ΖΑΧΑΡΗ.ΚΑΤΟΠΙΝ ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΜΕ ΤΑ ΑΥΓΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΤΟ ΓΑΛΑ ΤΟ ΜΠΕΙΚΙΝ,ΤΗ ΒΑΝΙΛΛΙΑ,ΤΗ ΣΟΔΑ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΣΙΓΑ-ΣΙΓΑ ΤΟ ΑΛΕΥΡΙ.ΖΥΜΩΝΟΝΤΑΣ ΘΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΜΕ ΕΝΑ ΜΑΛΑΚΟ ΕΥΠΛΑΣΤΟ ΖΥΜΑΡΙ.ΤΟ ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΣΕ ΦΥΛΛΟ ΚΑΙ ΚΟΒΟΥΜΕ ΣΕ ΣΤΡΟΓΓΥΛΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΔΙΑΜΕΤΡΟΥ ΕΩΣ 8,5ΕΚ.ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ* ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΖΥΜΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ¨ΤΣΙΜΠΑΜΕ¨,ΕΝΑ-ΕΝΑ ΤΑ ΛΥΧΝΑΡΑΚΙΑ.ΠΑΣΠΑΛΙΖΟΥΜΕ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΤΗΣ ΓΕΜΙΣΗΣ ΜΕ ΛΙΓΟ ΚΑΝΕΛΛΑ ΚΑΙ ΨΗΝΟΥΜΕ ΣΕ ΜΕΤΡΙΟ ΦΟΥΡΝΟ ΣΤΟΥΣ 170οC ΓΙΑ ΠΕΡΙΠΟΥ 20 ΛΕΠΤΑ.

*ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΕΜΙΣΗΣ:
ΣΤΟΝ ΚΑΔΟ ΤΟΥ ΜΙΞΕΡ ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΝΘΟΤΥΡΟ ΑΦΟΥ ΠΡΩΤΑ ΤΟΝ ΕΧΟΥΜΕ ΣΠΑΣΕΙ,ΤΑ ΑΥΓΑ,ΤΗ ΖΑΧΑΡΗ,ΤΗΝ ΚΑΝΕΛΛΑ,ΤΗ ΒΑΝΙΛΛΙΑ,ΤΟ ΜΠΕΙΚΙΝ ΚΑΙ ΤΗ ΣΟΔΑ(ΑΕΡΙΟΥΧΑ)ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΕΝΣΩΜΑΤΩΘΕΙ ΤΟ ΜΙΓΜΑ.ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΧΑΜΝΟ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΥΓΡΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΑΝΘΟΤΥΡΟΥ ΤΟΤΕ ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΜΕ ΛΙΓΟ ΑΛΕΥΡΙ ΣΚΛΗΡΟ.ΤΟΣΟ ΟΣΟ ΤΟ ΜΙΓΜΑ ΜΑΣ ΝΑ ¨ΣΤΕΚΕΤΑΙ¨.ΓΕΜΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΜΙΓΜΑ ΣΑΚΟΥΛΑ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΜΕ ΙΣΙΟ ΚΟΡΝΕ ΚΑΙ ΓΕΜΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΛΥΧΝΑΡΑΚΙΑ.

ΣΥΝΤΑΓΗ 2:
ΚΡΙΤΣΙΝΟΚΟΥΛΟΥΡΑ ΜΕ ΣΥΓΚΛΙΝΑ ΚΑΙ ΓΡΑΒΙΕΡΑ ΚΡΗΤΗΣ

ΥΛΙΚΑ:
•    4500ΓΡ ΑΛΕΥΡΙ ΜΑΛΑΚΟ
•    1500 ΑΛΕΥΡΙ ΟΛΙΚΗΣ
•    12 ΚΟΥΤ.ΓΛΥΚΟΥ ΜΠΕΙΚΙΝ

•    675 ΓΡ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

•    1350 ΓΡ ΧΥΜΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
•    1700ΓΡ ΣΥΓΚΛΙΝΟ
•    550ΓΡ ΓΡΑΒΙΕΡΑ(ΤΡΙΜΜΕΝΗ)
•    450ΓΡ ΚΡΕΜΜΥΔΙ

•    80ΓΡ ΘΥΜΑΡΙ
•    ΣΟΥΣΑΜΙ (ΓΙΑ ΠΑΣΠΑΛΙΣΜΑ)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

ΣΤΟΝ ΚΑΔΟ ΤΟΥ ΜΙΞΕΡ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΥΓΡΑ ΥΛΙΚΑ (ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ,ΧΥΜΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ) ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΑ ΑΛΕΥΡΙΑ (ΜΑΛΑΚΟ ΚΑΙ ΟΛΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΠΕΙΚΙΝ) ΚΑΙ ΧΤΥΠΑΜΕ ΣΕ ΧΑΜΗΛΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΕΝΣΩΜΑΤΩΘΟΥΝ.
ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΧΤΥΠΗΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΜΕ ΤΟ (ΣΥΓΚΛΙΝΟ ΤΟ ΚΡΕΜΜΥΔΙ  ΚΑΙ ΤΗ ΓΡΑΒΙΕΡΑ ΜΕ ΤΟ ΘΥΜΑΡΙ)*.
ΑΔΕΙΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΜΙΓΜΑ ΠΑΝΩ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΑΘΟΥΜΕ ΤΑ ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ.

ΨΗΝΟΥΜΕ ΣΕ ΜΕΤΡΙΟ ΦΟΥΡΝΟ ΣΤΟΥΣ 170οC.



*ΣΕ ΛΙΓΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΤΣΙΓΑΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΚΡΕΜΜΥΔΙ ΜΕ ΤΟ ΣΥΓΚΛΙΝΟ ΚΑΙ ΤΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΣΕ ΑΠΟΡΡΟΦΗΤΙΚΟ ΧΑΡΤΙ ΝΑ ΣΤΡΑΓΓΙΣΟΥΝ.ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΑ ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΜΕ ΣΤΟ ΜΙΓΜΑ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου