Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΗΜΕΡΑ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ


WORD TOQUES, είναι η οργάνωση αρχιμαγείρων που τα τελευταία χρόνια έχει καθιερώσει να γιορτάζεται στις 8 Νοεμβρίου, αναδεικνύοντας την τοπική βιοποικιλότητα στη γαστρονομία. Η οργάνωση αυτή έχει συνδεθεί με την γευστική επαφή των νέων, την τοπική παραγωγή, την υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων, την προστασία της ποιότητας των τροφίμων, την διάδοση μαγειρικών μεθόδων και τη συνεργασία των μαγείρων σε όλο τον κόσμο. Επίσης, σκοπεύει στην ανάδειξη και προώθηση τοπικών ποικιλιών που παράγονται βιολογικά, στην εποχική χρήση τους, στην πιστοποίηση των αρχιμαγείρων και των εστιατορίων που εργάζονται με τα πρότυπα αυτά, αποδεχόμενοι ένα κώδικα τιμής που αποτελείται από 15 άρθρα

Τον τελευταίο χρόνο έχει δραστηριοποιηθεί στην πόλη μας και γενικότερα στην Κρήτη, το Δίκτυο Κρητικής Γαστρονομίας που έχει περίπου τους ιδίους σκοπούς, εκτός από την πιστοποίηση των αρχιμαγείρων και των εστιατορίων. Γενικότερα, προτείνουμε αυτά τα προϊόντα που παράγονται τοπικά, εποχικά και με ιδιαίτερη έμφαση στα βιολογικά και μη μεταλλαγμένα, καθώς αυτά τα τρόφιμα αφορούν εμάς και τα παιδιά μας.

Επίσης, αυτοί που κάνουν χρήση των υπηρεσιών ενός εστιατόριου, θα πρέπει να τηρούν την υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στα παιδιά και γενικότερα στις  ευπαθείς ομάδες, όπως έγκυες και ηλικιωμένους.

Ας πάψουμε να ακούμε το κάλεσμα των σειρίνων των πολυεθνικών που έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν τρόφιμα ακαταμάχητα γευστικά με σύμμαχο την τεχνολογία, καθώς είναι πλούσια σε αλάτι, ζάχαρη, λιπαρά και χημικά  με σκοπό να τα κάνουν νόστιμα και αναλλοίωτα, διατηρώντας τα μήνες στα ράφια των καταστημάτων.

Αυτά έχουν ως αποτέλεσμα, όλες αυτές οι ουσίες να διεγείρουν τον εγκέφαλο μας και να τον παροτρύνουν στο να καταναλώνονται αυτές οι τροφές, οι οποίες είναι γευστικά ακαταμάχητες με όλα τα γνωστά αποτελέσματα. Τρόφιμα που περιέχουν ελάχιστη ή υπερβολική ζάχαρη, λίπος ή αλάτι, είναι αντίστοιχα άνοστα και ακαταμάχητα. Καιρός είναι να σταματήσουμε να τροφοδοτούμε το αυτοκίνητο μας με την καλύτερη βενζίνη και να τροφοδοτήσουμε τον εαυτό μας και τα παιδιά μας με τα καλύτερα ποιοτικά τρόφιμα, εξασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό την υγεία και την ευεξία, που θα μας διασφαλίσουν την εκπλήρωση των ονείρων μας

Γιάννης Αποστολάκης,
Chef ΜΑΙΧ &

Μέλος του Δ.Σ της Λέσχης Κρητικής Γαστρονομίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου