Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

ΕΠΙΔΟΡΠΙΟ: Η ΤΟΠΙΚΗ ΑΜΑΡΤΙΑ


Μερικές φόρες τα Σαββατόβραδα, επισκέπτομαι διάφορα εστιατόρια της πόλης μας, παρέα με φίλους, για να ξεδώσουμε λίγο, απολαμβάνοντας το καλό κρασί των τοπικών οινοποιείων, τα περίφημα εδέσματα της τοπικής κουζίνας, συζητώντας για διάφορα θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας.
Απηυδισμένος με τους πολιτικούς, αλλά και με τους εστιάτορες, λίγο πριν την προσκόμιση του λογαριασμού, έρχεται το επιδόρπιο κέρασμα, του πάντα καλοπροαίρετου εστιάτορα, περιλαμβάνοντας συνήθως κάποιες κρέμες ή γλυκά ή προϊόντα κυρίως διαφόρων πολυεθνικών εταιριών ή κάποια φρούτα τροπικών χωρών όπως ανανά, κάποιες υπερκανονικές μπανάνες ή κάποια φρούτα του νοτίου ημισφαίριου, όπως αχλάδια Χιλής ή σταφύλια Ν. Αφρικής, λες και ζούμε σε μια χώρα που στερείται τον ήλιο και δεν έχουμε κάποια φρούτα εποχής, λες και ο εστιάτορας με το να κερνά αυτά τα φρούτα περιμένει να ικανοποιήσει τους πελάτες του που ενδεχομένως να είναι από το Ν. Ημισφαίριο.
Ας συνέλθουμε λίγο πριν είναι πολύ αργά. Καιρός είναι να καταλάβει ο εστιάτορας και ο κάθε ένας από εμάς ότι απευθυνόμαστε σε ντόπιους πελάτες, που είναι οι ίδιοι παραγωγοί ή κάποιος στενός τους συγγενείς που προσπαθεί να πουλήσει τα πορτοκάλια και μανταρίνια με αγωνία, μένοντας υπερήφανος για την ποιότητα που έχει.

Όσο για τους επισκέπτες, φαντάζεστε τη χαρά που θα πάρει αν τον κεράσετε ένα πορτοκάλι ή ένα μανταρίνι, τη στιγμή που το αγοράζει στην πατρίδα του, το τεμάχιο από 50 λεπτά έως ένα ευρώ και μπορεί να είναι κομμένο 15 - 20 μέρες πριν, καθώς χρειάζεται κάποιο χρονικό διάστημα για να ταξιδέψει από το περιβόλι της Ευρώπης και να πάει στα Σ.Μ της περιοχής του.

Υπάρχει καλύτερο κέρασμα από ένα πορτοκάλι ή ένα μανταρίνι; Και αν τους φαίνεται φτωχό, ας το καθαρίσουν και να του προσθέσουν λίγη ζεστή σοκολάτα. Με τα φλούδια, αν τους προσθέσουν λίγη ζάχαρη κάνουν ένα υπέροχο γλυκό κουταλιού, ή μπορούν να το χρησιμοποιήσουν σαν σάλτσα με ανθότυρο. Ο χυμός των φρούτων θα βοηθήσει στην καλή χώνεψη.

Όσο για την τσικουδιά, εκεί είναι που θέλει μεγάλη προσοχή καθώς δεν υπάρχουν κανόνες παιχνιδιού στην παραγωγή και ο κάθε εστιάτορας καλοπροαίρετα κερνά ένα καραφάκι τσικουδιά 250 γρ. περίπου σε κάθε τραπέζι χύμα, έτσι ανώνυμα και παραδοσιακά. Τις επιπτώσεις τις έχουμε μετά από λίγο όταν πάει να σηκωθεί από την καρέκλα. Ας μην ξεχνάμε ότι η καλή τσικουδιά δεν παράγεται με τους τόνους και ότι η παραδοσιακή απόσταξη είναι για αυτοκατανάλωση και όχι για παραγωγή και διάθεση τόνων.

Γιάννης Αποστολάκης
Chef ΜΑΙΧ
Μέλος του ΔΣ του Δικτύου Κρητικής Γαστρονομίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου