Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012

Το κουνέλι, Μια ξεχωριστή Κρητική νοστιμιά


Μια ξεχωριστή Κρητική νοστιμιά

Χαριτωμένο – παιχνιδιάρικο – σύμβολο γονιμότητας

Κάποια φαγητά και γλυκά έχουν αφροδισιακές ιδιότητες, απογειώνοντας την ερωτική διάθεση. Μερικά φαγητά λειτουργούν ψυχοδραστικά, επηρεάζοντας θετικά τη λίμπιντο. Ένα από αυτά τα φαγητά είναι και το κουνέλι.

Το κουνέλι διακρίνεται για τα λεπτά αρώματα, το μαλακό εύγευστο κρέας του, περιέχοντας ελάχιστα λιπαρά. Το λευκό σχεδόν άπαχο κρέας του είναι μαγειρική απόλαυση. Άλλωστε με το κουνέλι μπορούμε να δημιουργήσουμε πολλές εξαιρετικά νόστιμες συνταγές και τερψιλαρύγγια εδέσματα που μένουν ανεξίτηλα χαραγμένα στη μνήμη μας για τη νοστιμιά τους και τις όμορφες στιγμές που περάσαμε.

Μπορούμε να το μαγειρέψουμε με πολλούς τρόπους όπως τηγανιτό, στιφάδο, κοκκινιστό λεμονάτο, γεμιστό και φρικασέ. Επίσης, το υπέροχο νόστιμο κρέας των κουνελιών δένει υπέροχα με τα Κρητικά βότανα, όπως το θυμάρι, το φασκόμηλο, το δεντρολίβανο, το δίκταμο, τη θρούμπη και φυσικά με το θυμαρίσιο μέλι. Επιπλέον, μπορούμε να το μαρινάρουμε με πολλούς τρόπους, όπως με μέλι, κρασί, χούμελη, γιαούρτι και διάφορα άλλα.

Παλαιοτέρα, στα περίχωρα της πόλης, ο κάθε νοικοκύρης είχε 2-3 κλουβιά με τα απαραίτητα οικόσιτα ζώα για ιδιοκατανάλωση, προσφέροντας και ένα γρήγορο μεζέ για να φιλέψει κάποιον επισκέπτη.

Γιάννης Αποστολάκης
Chef Μ.Α.Ι.Χ


Το κουνέλι αποτελεί αγαπημένη επιλογή στο τραπέζι των Κρητικών. Τα τελευταία χρόνια είναι από τις πρώτες επιλογές για όσους προσέχουν το βάρος τους και τους αθλητές καθώς έχει χαμηλά ποσοστά λίπους ενώ αποτελεί πιο πλήρη πηγή αμινοξέων απ’ ότι το κοτόπουλο. Χρειάζεται προσοχή σε όσους πάσχουν από υπερχοληστερολαιμία γιατί είναι καλή πηγή χοληστερόλης, αυτό όμως μπορεί να αντισταθμιστεί με επαρκή κατανάλωση φυτικών ινών, η οποία θα μειώση την ποσότητα χοληστερόλης που τελικά θα απορροφηθεί.
            Τα 100γρ ψητού κουνελιού αποδίδουν 197 θερμίδες, μόλις 8 γρ. Λίπους και 29γρ πρωτεΐνης.
Είναι πολύ καλή πηγή βιταμίνης Β12 (138% της Ημερήσιας Συνιστώμενης Πρόσληψης) και του σιδήρου (13% Η.Σ.Π) με αποτέλεσμα να αποτελεί καλή επιλογή για άτομα που πάσχουν από αναιμία.  Γενικότερα είναι καλή πηγή των βιταμινών του συμπλέγματος Β, ψευδαργύρου (15% Η.Σ.Π) και χαλκού  (9%Η.Σ.Π.) που συμβάλλουν σημαντικά στο ανοσοποιητικό σύστημα και αλλά και στην ανάπτυξη των παιδιών. Επίσης είναι μεγάλη η περιεκτικότητα του σε φώσφορο (26% Η.Σ.Π.) και σε σελήνιο που αγγίζει το 55% της Ημερήσιας Συνιστώμενης Πρόσληψη που είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό και βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και την αντιμετώπιση της ανδρικής υπογονιμότητας. Τέλος, είναι σημαντική η περιεκτικότητα του σε τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που έχει ανακηρυχθεί αντικαταθλιπτικό γιατί παίρνει μέρος στην σύνθεση της σεροτονίνης, ουσίας γνωστής για τις αγχολυτικές τις επιδράσεις.


Γεωργία Σπ. Πετράκη
Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

*Η.Σ.Π = Ημερήσια συνιστώμενη πρόσληψη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου