Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Τα άνθη της κουζίνας


Ίσως  ν’ ακούγεται
παράξενο ότι τα λουλούδια τρώγονται αλλά η αλήθεια είναι ότι ναι, τρώγονται.Ίσως να μην το σπουδαιολογούμε καθώς συνέχεια τρέχουμε να προλάβουμε τις εργασίες μας. Σε διάφορες εποχές του χρόνου καταναλώνουμε διάφορα λουλούδια, για παράδειγμα την άνοιξη αγκινάρες,το καλοκαίρι κολοκυθοανθούς, το χειμώνα μπρόκολο, κουνουπίδι, σφαράγγια, αβρωνιές, αγογλοσούς, κρόκο και διάφορα άλλα.

   Τα λουλούδια τα χρησιμοποιούμε και για παρασκευή αφεψημάτων όπως χαμομήλι, φασκόμηλο, μαλοτήρα, για να αρωματίσουμε μερικά τερψιλαρύγγια εδέσματα με ρίγανη, θυμάρι, θρούμπη και διάφορα άλλα, για την παρασκευή γλυκών με τριαντάφυλλο, καλάντου, βιολέτα, να ζαχαρώσουμε τα πέταλα τους και να τα χρησιμοποιήσουμε στη ζαχαροπλαστική και για να αρωματίσουμε αλκοολούχα ποτά.
   Γενικά τα λουλούδια, μας προσθέτουν μια αίσθηση τελειότητας και γιορταστική ατμόσφαιρα σε ένα γεύμα καθώς η όρασή μας απολαμβάνει την αρμονία των χρωμάτων,οι γευστικοί κάλυκες του ουρανίσκου μας διεγείρονται με την πολυπλοκότητα των αρωμάτων και των χρωμάτων των λουλουδιών και μας προσφέρουν απλόχερα ψυχική ευφορία και ισορροπία στη ζωή μας, απαραίτητο συστατικό για μια καλή ζωή…
   Λουλούδια που χρησιμοποιώ για την
παρασκευή διαφόρων εδεσμάτων εκτός από τα συνηθισμένα, είναι ο πανσές, η μαργαρίτα, η παπαρούνα, καλέντουλα, μολόχα,τα άνθη της λεμονιάς , της νεραντζιάς, της αμυγδαλιάς και διάφορα άλλα… Ο καλύτερος τρόπος για να χρησιμοποιήσουμε λουλούδια στο φαγητό είναι να βάλουμε μια μικρή ποσότητα,2-3 άνθη. Τα άνθη είναι πάντα από την εξοχή και όχι από τους δρόμους γιατί είναι μολυσμένα από το καυσαέριο. Τα άνθη από ανθοπωλεία ή ανθοκήπια είναι σχεδόν πάντα ραντισμένα με φάρμακα και δεν είναι καλή επιλογή .Τα μαραμένα και ξεθωριασμένα λουλούδια έχουν πικρή γεύση. Σιγουρευτείτε ότι τα λουλούδια σας δεν περιέχουν έντομα, ξεπλένετέ τα σε κρύο νερό και τινάξτε τα ελαφριά για να στεγνώσουν.


Γιάννης Αποστολάκης
Chef ΜΑΙΧ.
Μέλος του Δ.Σ  του  Δικτύου Κρητικής Γαστρονομίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου