Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Αχινοί


GOURMET λατρεία των Χανιωτών

Οι Χανιώτες γνωρίζουν τη νοστιμιά και τη βιολογική άξια των αχινών προφανώς ενστικτωδώς και τους κατανάλωναν μετά μανίας. Οι περίοικοι όλων των περιοχών των Χανίων τους μάζευαν κατά την καλοκαιρινή περίοδο, και ιδιαίτερα τις περιόδους της νηστείας, καθώς είναι νηστίσιμος εκλεκτός μεζές και δεν είχαν την οικονομική άνεση, και να αγοράζουν ακριβά νηστίσιμα εδέσματα.
Οι εποχές που θεωρούνται ‘αυγομένοι’, δηλαδή ‘γεμάτοι’, είναι όταν το φεγγάρι είναι γεμάτο. Οι αχινοί είναι δυο είδών: οι ‘αρσενικοί’ που δεν έχουν αυγά και είναι μαύροι με μεγάλα αγκάθια και μπροστά στο στόμα τους έχουν μεγαλύτερο χνούδι, και τους ονομάζουμε ‘οβραίους’, δεν γνωρίζω από πού προέρχεται η λέξη αυτή, και οι ‘θηλυκοί’ που έχουν διαφόρους χρωματισμούς και μικρότερα αγκάθια και είναι αυτοί που μας δίνουν τα εκλεκτά αυγά.
Στην υπόλοιπη Ελλάδα οι αχινοί δεν συμπεριλαμβάνονται στο γαστρονομικό χάρτη καθώς απαξιούν την συλλογή τους, ενώ αντιθέτως για εμάς είναι ένα προϊόν που σηματοδοτεί τη γαστρονομία της περιοχής και σε πολλούς επισκέπτες μένει αξέχαστη η νοστιμιά τους καθώς τα λαμπερά ζουμερά κόκκινα και πορτοκαλή στο χρώμα του χρυσού ή τα λίγο σκούρα αυγά, είναι αυτά που εκμαυλίζουν και τους ποιό δύσπιστους λάτρεις των αφροδισιακών προϊόντων της τοπικής κουζίνας που προκαλούν ένα γαστρονομικό οίστρο αλησμόνητο.
Προσωπικά είμαι εθισμένος στην ανυπέρβλητη νοστιμιά των αχινών καθώς από μικρό παιδί τους μάζευα από την περιοχή του Κασαπανέ. Προφανώς η νοστιμιά αυτή οφείλεται στη χλωρίδα της περιοχής. Τα τελευταία χρόνια έχει απαγορευτεί η συλλογή τους καθώς η εντατική συλλογή τους από επαγγελματίες οδήγησε στον κίνδυνο του είδους με αφανισμό από την περιοχή. Οι ερασιτέχνες λάτρεις του είδους που συλλέγουν από τα αβαθή, σε περιοχές που οικογενειάρχες απολαμβάνουν τα γαλαζοπράσινα νερά της περιοχής μας, θα πρέπει να ενθαρρύνονται καθώς με την συλλογή τους προσφέρουν προστασία στους λουόμενους μιας και δεν είναι λίγες η φορές που δημιουργούνται ατυχήματα όταν τα πέλματα τους γεμίζουν αγκάθια.

Από ότι γνωρίζω στην Ισπανία υπάρχει εταιρία που φτιάχνει κονσέρβες από τα αυγά και τις διαθέτει στο εμπόριο.
Με τους αχινούς μπορούμε να δημιουργήσουμε αριστοτεχνικά αφροδισιακά εδέσματα που προκαλούν το γαστρονομικό μας οίστρο όπως, σε ένα σφηνάκι με έχτρα παρθένο ελαιόλαδο και μερικές σταγόνες φρέσκο λεμόνι, σε ένα κριθαρωτό, σε μια μακαρονάδα, σε μια φέτα φρυγανισμένου ψωμιού, με λίγο ωμό μαριναρισμένο σαργό η να γεμίσετε φρέσκους κολοκυθοανθούς με λίγο ψιλοκομμένο αβοκάντο και να σερβιριστεί ωμό, και πολλά αλλά.

Γιάννης Αποστολάκης

Chef Μ.Α.Ι.Χ
Μέλος του Δ.Στου Δικτύου Κρητικής Γαστρονομίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου