Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012

Βλήτα


Μύρισε καλοκαίρι, τα ζαρζαβατικά αρχίζουν να κάνουν έντονη την παρουσία τους στους πάγκους των μανάβηδων. Το κυρίαρχο είδος από τα ζαρζαβατικά είναι τα βλήτα. Γνωστά από την αρχαιότητα, καθώς τα κατανάλωναν όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στη Μεσοποτάμια και τη Νότια Ινδία όπου το παρασκευάζουν με κάρυ.

Τα βλήτα έχουν έντονη, ελαφρώς πικρή και δροσερή γεύση, ιδιαίτερα τα βιολογικά . Στο βράσιμο έχουν κάποιες ιδιαιτερότητες, αφού θα πρέπει να βράζονται πρώτα τα κοτσανάκια και μετά από λίγο να προσθέτονται τα φύλλα, καθώς είναι πολύ τρυφερά. Συνοδεύουν άριστα το τηγανητό ψάρι, το ψητό κρέας ή ακόμη προσφέρονται και σκέτα με μερικές τηγανιτές πατάτες. Εκτός από βραστά μπορούμε να τα τσιγαρίσουμε με λίγο κρεμμύδι, σκόρδο, ντομάτα και να τους προσθέσουμε λίγο από τα παρακάτω βότανα, όπως είναι ο βασιλικός, ο δυόσμος, ο μαϊντανός, το θυμάρι, η θρούμπη, το δεντρολίβανο ή να τα τσιγαρίσουμε με διάφορα λαχανικά εποχής.

Επίσης, χρησιμοποιούνται και σαν φαρμακευτικό βότανο στην παραδοσιακή Ayurvedic ιατρική. Άλλωστε οι διατροφολόγοι προτείνουν πράσινα φυλλώδη λαχανικά και ποικιλία χρωμάτων στο πιάτο μας. Χρειάζεται όμως προσοχή στην υπερκατανάλωση καθώς προκαλεί ελαφριές παραισθήσεις, ελαττώνοντας την πνευματικότητα του ανθρώπου. Προφανώς δεν είναι αναιτιολόγητη η λαϊκή έκφραση “αυτός είναι σαν βλήτο” ή “αυτός είναι βλήτο”.

Γιάννης Αποστολάκης

Chef  Μ.Α.Ι.Χ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου