Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Χοχλιοί


Οι χοχλιοί ή αλλιώς σαλιγκάρια ή λιανήδες, τα μικρά άσπρα χοχλιδάκια που είναι κολλημένα στις καλαμιές, όπως επίσης και τα μικρά μαύρα χοχλιμάκια που είναι κολλημένα στους βράχους της θάλασσας, ήταν από την αρχαιότητα στη διατροφική κουλτούρα των Κρητών και αποτελούσαν για πολλά χρόνια συνοδευτικό της τσικουδιάς και του ούζου.
Με αυτά τα μικρά πλασματάκια που είναι περιζήτητα, μπορούμε να φτιάξουμε πολλά εύγευστα εδέσματα, που διεγείρουν τους γευστικούς κάλυκες του ουρανίσκου μας και μας μένουν στη μνήμη μας, αναζητώντας την ευκαιρία να τους απολαύσουμε. Οι μπουμπουριστοί χοχλιοί στον τόπο μας είναι περιζήτητοι και πολλοί επισκέπτες που έρχονται τους παραγγέλνουν στα εστιατόρια.
Μπορούμε επίσης να τους φτιάξουμε με πλιγούρι, γλιστρίδα, κολοκύθια – πατάτες, μαυρομάτικα, στιφάδο, λιαστές μπάμιες ή να γεμίσουμε κολοκυθοανθούς με τη σάρκα των χοχλιών και πολλές άλλες συνταγές, ανάλογα με τη φαντασία του μάγειρα. Οι χοχλιοί είναι ιδανικό έδεσμα κατά τις περιόδους νηστείας και ειδικότερα την Μ. Παρασκευή που τους μαγειρεύουμε με ξύδι.
Η γαστρονομική άξια των χοχλιών που προέρχονται από ορεινή περιοχή είναι πολύ ανώτερη καθώς τρέφονται με βότανα, λίγα αγριόχορτα και κρύβονται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού κάτω από μεγάλες πέτρες ή τους τροχάλους, αναζητώντας λίγη δροσιά. Αντιθέτως, οι χοχλιοί που βρίσκονται στα πεδινά και κυρίως στα περιβόλια με εσπεριδοειδή, έχουν μια χορτάρινη γεύση γιατί τρέφονται αποκλειστικά με διάφορα χόρτα και παραμένουν ενεργοί σχεδόν όλο το καλοκαίρι καθώς υπάρχει αρκετή υγρασία λόγω του ποτίσματος των δέντρων.
Η γηγενής ποικιλία χοχλιών, είναι μικρόσωμοι, εύγευστοι, χωρίς πολύ λίπος, καθώς τα 100γρ ήπια μαγειρεμένων χοχλιών μας δίνουν 90 θερμίδες και περιέχουν 1,4 γρ. λίπους. Έχουν περισσότερο σίδηρο από το κόκκινο κρέας, κάλιο, μαγνήσιο και πολλά ιχνοστοιχεία.
Στο Μακρύ Γιαλό Λασιθίου, διοργανώνονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες Χοχλιδοδρομείων, το οποίο είναι αρκετά διασκεδαστικό και πραγματοποιούνται χωρίς τη χρήση αναβολικών. Ο πολιτιστικός σύλλογος Άπτερα με τη συνεργασία του Δικτύου Κρητικής Γαστρονομίας, διοργάνωσε το πρώτο παγκρήτιο διαγωνισμό μαγειρικής, τον Ιούνιο 2009, με θέμα τους χοχλιούς και με την επωνυμία “Τα Χοχλιδομαγειρεματα”, με μεγάλη συμμετοχή από Χανιά, Ρέθυμνο και Ηράκλειο.
Στο εξωτερικό οι χοχλιοί είναι ένα πανάκριβο έδεσμα και το προσφέρουν μόνο τα πολύ καλά εστιατόρια, σερβίροντας το συνήθως σε ειδικά πήλινα σκευή 6-8 τεμαχίων. Τοποθετούν το κέλυφος στις εσοχές του σκεύους, αφού έχουν βάλει τη σάρκα στο κέλυφος, προσθέτουν σκορδοβούτυρο ή μια σάλτσα με ντομάτα και διάφορα βότανα, έχοντας μια ειδική τσιμπίδα και ένα πιρουνάκι από δίπλα.

Γιάννης Αποστολάκης
Chef ΜΑΙΧ
Μέλος του ΔΣ του Δικτύου Κρητικής Γαστρονομίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου