Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012

Βροβιοί



Το νηστίσιμο , ψυχοδιεγερτικό προϊόν της Ελληνικής γης από της αρχαιότητα. Άλλωστε ακόμα και στης μέρες μας το θεωρούν αφροδισιακή λιχουδιά .Μακάριοι και τυχεροί είμαστε ,καθώς υπάρχουν ακόμα συντοπίτες μας ,που τα αναζητούν αυτή την εποχή για να μας τα φέρουν στη λαϊκή του Σαββάτου. Οι εργάτες του μόχθου που με να σκαλιδάκι σκάβουν βαθιά μέσα στη γη, για να τα φέρουν στη επιφάνεια, και να καλύψουν της ανάγκες του πιστού στα θρησκευτικά έθιμα του τόπου μας, αλλά και του γαστριμαργικού καταναλωτή που αναζητά πάντα το καλύτερο για τον ίδιο και για τη οικογένεια του.

Η ομορφιά τους είναι η πικρίλα τους ,η νοστιμιά τους είναι η γλύκα τους και το στρογγύλεμα της γεύσης μας τη δίνη το ξύδι και το μέλι ,όλες αυτές της γεύσης ,που προκαλούν τον ουρανίσκο μας , της δίνουν τα λιλιπούτεια κρεμμυδάκια του μπλε υάκινθου

Κατ έξοχη κυρίως νηστίσιμο έδεσμα για τους παλαιότερους που το κατανάλωναν ευρέως τη περίοδο της νηστείας του Πάσχα

Η προετοιμασία απαιτεί δουλειά. Χρειάζεται ξεφλούδισμα ,χαράκωμα πλύσιμο ,να τους ζεματίσουμε σε βραστό νερό , να τους ξεπλύνουμε σε κρύο νερό , και μετά να τους βράσουμε κανονικά προσθέτοντας ένα κλαδάκι δεντρολίβανο για άρωμα και να καλύψουμε τυχόν εντερικές ευαισθησίες .

Τους κάνουμε τουρσί με καλής ποιότητας ξύδι από κρασί καρυκεύοντας τους με λίγο μάραθο ,άνηθο ποικιλία πιπεριών ,η προσθέτοντας λίγο θυμαρίσιο μέλι ,βράζοντας τους βροβιους με χοχλιούς και τους αρτύζομαι με ξύδι και μελί , στο Ρέθυμνο τους μαγειρεύουν με αρνί .

Από ότι γνωρίζω υπάρχουν δυο ειδή βροβιων ,αυτοί που φύονται στη ακρογιαλιά που είναι πιο μικρή ,και η βουνίσιοι που είναι πιο μεγάλη σε μέγεθος αλλά είναι σαφές ότι η βροβιοι που βρίσκονται στη ακρογιαλιά είναι πιο νόστιμη καθώς τους χτυπά η αλμύρα της θάλασσας

Γιαννης   Αποστολακης
chef MAIX



Αγαπημένη νηστίσιμη επιλογή για τους Κρητικούς είναι οι βροβιοί (βολβοί) του μπλε υάκινθου ποu κατατάσσονται στις τροφές με καλή διατροφική αξία. Είναι τρόφιμο ιδανικό για άτομα που προσέχουν την διατροφή τους καθώς τα 100 γραμμάρια βρασμένων βροβιών αποδίδουν μόνο 50 θερμίδες. Η αναλογία των μακροθρεπτικών συστατικών ίσως αποτελεί το μυστικό για την κατανάλωση τους σε περιόδους νηστείας καθώς μπορεί να καλύψει το 6% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε πρωτείνη, που είναι πολύ σημαντική για την επιτευξη του κορεσμού και την διατήρηση της μυικής μάζας. Επίσης λόγω της μηδαμινής περιεκτικότητας τους σε λιπαρά και σχετικά υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες μπορούν να βοηθήσουν την διαδικασία αποβολής τοξινών από τον οργανισμό και την βελτίωση των βιοχημικών δεικτών.

Είναι πηγή βιταμίνης C, που βοηθάει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, θειαμίνης και ριβοφλαβίνης που είναι υπεύθυνες για την λειτουργία του νευρικού συστήματος και του μεταβολισμού αλλά κυρίως μαγνησίο και μαγγανίου αφού μπορεί να καλύψει το 10% των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού, με ευεργετικά οφέλη για τον μεταβολισμό και το μυοσκελετικό σύστημα. Τέλος μπορεί να καλύψει μικρό ποσοστό των αναγκών σε σίδηρο και ασβέστιο.

Έχει βρεθεί ότι μπορεί να βοηθήσει στη τόνωση της λειτουργίας της σπλήνας και τη γενικότερη ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση του πυρετού και την ανακούφιση των συμπτωμάτων της διάρροιας και του εμετού σε περιπτώσεις οξείας γαστρίτιδας, για την θεραπεία των κολικών, της ρευματοειδούς αρθροίτιδας, της θερμοπληξίας και της χολέρας. Τέλος μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αντίδοτο για δηλητηρίαση από ψάρια ή ορισμένα λαχανικά.

Γεωργία Πετράκη

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου