Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012

Τρόφιμα εποχής, Γλυκοκολοκύθα


Όπως όλοι γνωρίζουμε, οι διατροφικές μας συνήθειες είναι το Α και το Ω για την καλή ποιότητα διαβίωσης μας. Η σωματική, ψυχική και πνευματική υγεία εξαρτώνται άμεσα ή έμμεσα και επηρεάζονται ανάλογα από τις τροφές που επιλέγουμε  Ένα από αυτά είναι και η γλυκοκολοκύθα με το μεγάλο μέγεθος, που μας προβληματίζει σε πιο χώρο θα την αποθηκεύσουμε.
Παλαιότερα δεν έλειπε από κανένα σπίτι. Σήμερα, η παραγωγή έχει μειωθεί αισθητά καθώς στη λαϊκή αγορά δεν στολίζει τους πάγκους των παραγωγών εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, όπως και η κατανάλωση. Η κίτρινη κολοκύθα, τα παντζάρια, τα ρόδια, τα ψάρια και τα χόρτα είναι οι τροφές που αποδεδειγμένα πρέπει να καταναλώνουμε. Αυτές οι τροφές είναι οι μεγάλοι απόντες από την καθημερινή μας διατροφή, όμως είναι εκείνες που βοηθούν την καλύτερη λειτουργία της καρδιάς, προστατεύουν τα μάτια, ρυθμίζουν τα επίπεδα χοληστερόλης και επιβραδύνουν τη διαδικασία της γήρανσης. Η κιτρινόσαρκη κολοκύθα περιέχει λίγες θερμίδες και πολλές φυτικές ίνες.

Η σαγηνευτική σάρκα της κίτρινης κολοκύθας αρχίζει να βολοδέρνει στη σκέψη μου μόλις αρχίσει να πέφτει η θερμοκρασία του καλοκαιριού. Αυτή η γλυκιά χωμάτινη γήινη γεύση και η πυκνή ινώδης σύσταση της, ταιριάζει αρμονικά με την πτώση της θερμοκρασίας του φθινοπώρου και την αρχή του χειμώνα. Παραδοσιακά, την προσθέτουμε στο μπουρέκι ή την τηγανίζουμε. Το χρυσό, καφετί χρώμα και τα υγρά πυκνά συστατικά της, μας δίνουν τα περιθώρια δημιουργίας πολλών συνταγών. Γίνεται υπέροχη ψητή, προσθέτοντας στο πιάτο μας, ελαιόλαδο και λίγο λεμόνι ή σάλτσα πυχτόγαλου  Χανίων, αρωματισμένο με λίγο δυόσμο ή με γιαούρτι. Επιπλέον, μπορούμε να φτιάξουμε υπέροχες σούπες ή να παρασκευάσουμε διάφορα κέικ, γλυκό του κουταλιού, όπως επίσης χρησιμοποιείται από τους επαγγελματίες για σκάλισμα δημιουργώντας μια τεράστια γκάμα θεμάτων.

Γιάννης Αποστολάκης
Chef Μ.Α.Ι.Χ


Διατροφική αξία της κίτρινης κολοκύθας

Η κίτρινη κολοκύθα αποτελεί ένα διατροφικό θησαυρό. Όχι μόνο λόγω του χαμηλού θερμιδικού της φορτίου αλλά και της υψηλής διατροφικής της αξίας. Ένα φλιτζάνι βρασμένη γλυκοκολοκύθα αποδίδει μόνο 49 θερμίδες. Είναι καλή πηγή βιταμίνης Ε, θειαμίνης, νιασίνης, βιταμίνης Β6, φυλλικού, σιδήρου, μαγνησίου και φωσφόρου. Επίσης αποτελεί πολύ καλή πηγή διαιτητικών ινών, βιταμίνης Α, βιταμίνης C, ριβοφλαβίνης, καλίου, χαλκού και μαγγανίου.
Σαν αποτέλεσμα της υψηλής διατροφικής της αξίας της αποτελεί ένα ισχυρό όπλο για την υγεία μας. Τα καροτενοειδή που περιέχει βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα. Τα αντιοξειδωτικά της συμβάλλουν στην αποτροπή αρτηριοσκλήρυνσης και έτσι μειώνονται οι πιθανότητες των εγκεφαλικών επεισοδείων. Επίσης θεωρείτε ότι επιβραδύνει την διαδικασία γήρανσης και την πρόληψη του καταρράκτη. Η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες οφελεί την υγεία του πεπτικού και απομακρύνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου. Ακόμα η μεγάλη περιεκτικότητα της σε κάλιο βοηθάει στην μείωση του κινδύνου εμφάνισης υπέρτασης.
Ανάλογες ευεργετικές επιδράσεις έχει στο οργανισμό και η κατανάλωση των σπόρων της.

Γεωργία Σπ. Πετράκη

Διαιτολόγος -  Διατροφολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου