Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Το Ενετικό λιμάνι


Το πάντα φιλόξενο, το στολίδι της πόλης, το “Ενετικό λιμάνι”, φιλοξενεί τους ανθρώπους του μόχθου. Τα τελευταία χρόνια λαμβάνει μέρος μια έκθεση που έχει σαν σκοπό την προβολή και προώθηση των τοπικών αγροτικών προϊόντων της πόλης μας. Πραγματοποιείται σε περίοδο τουριστικής αιχμής, έχοντας μεγάλη επιτυχία και απήχηση, καθώς ο χώρος διοργάνωσης της έκθεσης είναι κεντρικός, στην καρδιά του Ενετικού λιμένα, με μεγάλη προσέλευση πλήθους, ξένων και ντόπιων επισκεπτών. Παλαιοτέρα, χρησιμοποιούσαν τα Ενετικά Νεώρια, για τις ανάγκες της έκθεσης, μετά από μερικά χρόνια χρησιμοποιούσαν το παλιό τελωνείο και τον περιβάλλοντα χώρο, όπου η στάθμευση τότε ήταν δωρεάν. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιούσαν το χώρο αυτό για το χρονικό διάστημα επτά ημερών.
Νομίζω ότι είναι ντροπή να μην παραχωρείται ο συγκεκριμένος χώρος και να μην δίνεται η νόμιμη άδεια από τις αρμόδιες υπηρεσίες, για τη γνωριμία και την άμεση επαφή των επισκεπτών με τα προϊόντα που παράγει ο τόπος. Και αυτό γιατί οι ίδιες υπηρεσίες έδωσαν άδεια λειτουργίας στο εστιατόριο που βρίσκεται στο καρνάγιο, με αποτέλεσμα ο επιχειρηματίας να επενδύσει αρκετά χρήματα καθώς και του εκτρώματος της ανατολικής τάφρου που θέλουν να λέγεται θέατρο ή σκαλωσιές, που προσβάλουν την παλαιά πόλη, τα Ενετικά τείχη, αλλά και τους υπερήφανους κατοίκους αυτής της πόλης, τη στιγμή που οι πρόγονοι μας χωρίς να έχουν τη σημερινή τεχνογνωσία μεγαλουργούσαν και εμείς σήμερα στήνουμε σκαλωσιές.
Άραγε, κατά πόσο είναι ασφαλείς? Αλήθεια, αν ήταν επιχειρηματίας θα μπορούσε να το κάνει? Για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται ότι η Ελλάδα στραγγαλίζει τα παιδιά της και οι δημόσιοι φορείς ασκούν την εξουσία σύμφωνα με τα κελεύσματα της πολιτικής βούλησης που θέλει να στραγγαλίζει τους ανθρώπους του μόχθου που παράγουν αγροτικά προϊόντα και προσπαθούν να επιβιώσουν μόνοι τους σε αυτή την διαπλεκόμενη εποχή που καθημερινά αποκαλύπτεται.
Οι εκθέσεις τέτοιου περιεχομένου συνήθως πραγματοποιούνται εθιμοτυπικά στην καρδιά της πόλης καθώς είναι μόνο για επτά ήμερες που σκοπό έχει να προωθήσει και να γνωρίσει τα ντόπια προϊόντα στους χιλιάδες επισκέπτες, τονώνοντας την αγορά. Ανάλογες εκθέσεις πραγματοποιούνται σε κεντρικά σημεία του Βερολίνου, του Μόντρεαλ, στο Παρίσι, στην Τοσκάνη, στη Βαρκελώνη και αλλού, αλλά σίγουρα όχι σε σημεία που είναι πράγματι αρχαιολογικοί χώροι, όπως είναι η Δυτική Τάφρος. Αυτοί οι χώροι θα πρέπει να φωταγωγηθούν και να αναδείξουν τα τείχη που περικλείουν την παλιά πόλη. Αλήθεια, στο σιντριβάνι οι πίδακες έχουν ωράριο και σταματούν κάποια στιγμή; Νομίζω ότι είναι καιρός να πάρουμε τις τύχες στα χέρια μας. Η εμπιστοσύνη που τους δείξαμε τόσα χρόνια διαψεύστηκε.
Αποστολάκης Γιάννης
Μέλος του Δ.Σ του Δικτύου Κρητικής Γαστρονομίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου