Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012

Ευχαριστήριο


Το Δίκτυο Κρητικής Γαστρονομίας συνεχίζει την προσπάθεια να αφήσει στην άκρη τα τεκταινόμενα καθώς δεν πρέπει να αφήσουμε την κρίση να υποσκελίσει τον πολιτισμό. Άλλωστε η κουλτούρα της γαστρονομίας είναι η πολιτιστική κληρονομιά που έχουμε εδώ και χιλιάδες χρόνια, να τρώμε παρέα (σύντροφος).
Στο συμπόσιο που πραγματοποιήθηκε στις 3/12/2011 στο εστιατόριο “Κουρούπης”, ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου έχοντας συλλέξει με πολύ κόπο και μεράκι την υπέροχη συλλογή του με χρηστικά αντικείμενα παλαιότερων εποχών άφησε άφωνους τους συνδαιτυμόνες.
Ο chef Γιάννης Καλούτσης για άλλη μια φορά έδωσε τον καλύτερο εαυτό του,  συνεπικουρούμενος από το προσωπικό κουζίνας και σάλας.
Το μενού περιελάμβανε ρολλάκια με τσιγαριστά χόρτα και πιχτόγαλο, γίγαντες με σύγκλινα - προσφορά της οικογένειας Πατεράκη - πράσινη σαλάτα με ρόδια, καρύδια, καπνιστή γραβιέρα, χοιρινό με μέλι θυμαρίσιο και πορτοκάλι. Για επιδόρπιο, προσφέρθηκε ένα υπέροχο παρφέ κάστανο με σάλτσα κυδώνι.
Το φαγητό συνοδεύτηκε υπέροχα από το κρασί “ΑΝΩ” πλαγιά του 2009, αποτελούμενο από τριεθνή ποικιλία που έχει εγκλιματιστεί άριστα στην περιοχή της Ανώσκελης. Μια δύσκολη αλλά επιτυχημένη οινοποίηση καθώς είναι δύσκολο να τιθασεύσεις ένα Cabernet Sauvignon και ένα Syrah, έχοντας ως μπαλαντέρ ένα Grenache Rouge.
Η επιρροή του βαρελιού τονίζει ακόμα περισσότερο τον πικάντικο χαρακτήρα του και ενισχύει την πολυπλοκότητα του. Θα θαυμάσουμε την εξέλιξη του με την πάροδο του χρόνου. Χαρακτηρίζεται από ζωηρό κόκκινο χρώμα με μωβ – κεραμιδί ανταύγειες, αρώματα κόκκινων φρούτων του δάσους, καραμέλας. Στόμα μαλακό με ισορροπία τανινών και οξύτητας, υψηλής επίγευσης σε φόντο μπαχαρικών.

Για το Δίκτυο Κρητικής Γαστρονομίας
Γιάννης  Αποστολάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου