Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012

Γιαούρτι το καλλυντικό της κουζίνας


Το γιαούρτι που χρονολογείται από την αρχαιότητα, θεωρείται τυχαίο δημιούργημα, λόγω έλλειψης χώρου συντήρησης. Το φυσικό γιαούρτι είναι σύμμαχος της καλής υγείας καθώς είναι πλούσιο σε ένζυμα και πολύτιμους μύκητες - βακτήρια, χρήσιμο για τη λειτουργία του εντέρου, ιδανικό προϊόν για τους ηλικιωμένους, καλμάρει τα νεύρα, αυξάνει τη σεξουαλική ικανότητα και δρα εναντίον της κακοσμίας του στόματος. Επίσης, είναι ιδανικό προϊόν για χρήση στη μαγειρική καθώς μπορούμε να  αντικαταστήσουμε με γιαούρτι στις συνταγές μαγειρικής τα διάφορα προϊόντα πολυεθνικών, ως επίσης και να κάνουμε διάφορες μάσκες ομορφιάς, αντιγράφοντας   σήμερα συνήθειες της αρχαιότητας, καθώς το χρησιμοποιούσαν κατά κόρον οι γυναίκες εκείνης της εποχής, ικανοποιώντας τη φιλαρέσκεια τους.

Εκτός των άλλων υπήρξε όπλο διαμαρτυρίας ενάντια στις άδικες αποφάσεις που αφορούσαν τους πολίτες. Τα τελευταία χρόνια με την ανάπτυξη της τεχνολογίας τροφίμων και των εκσυγχρονισμένων μονάδων παραγωγής, έχουν παρασκευαστεί διάφορα είδη γιαουρτιών με την ονομασία “έδεσμα - επιδόρπιο”, αλλά αυτά τα προϊόντα δεν έχουν καμία σχέση με το φυσικό γιαούρτι καθώς έχουν παρασκευαστεί με φυτικά λιπαρά. Δεν έχουν κανένα φυσικό ένζυμο που είναι πολύτιμο για την υγεία. Επίσης, έχουν παρασκευαστεί προϊόντα με φυτικά και ζωικά λιπαρά, δηλαδή ένα μείγμα φυσικού γιαουρτιού με τεχνολογικό.

Κατά τη γνώμη μου, το γιαούρτι θα πρέπει να είναι φυσικό παρασκεύασμα, με όλα τα λιπαρά και με όλα τα φυσικά ένζυμα από αιγοπρόβιο γάλα η αγελαδινό. Επιπλέον, με το φυσικό γιαούρτι αναδεικνύονται τα αρώματα στο γάλα. Το πιο σημαντικό είναι ότι είναι πλέον καιρός, το φυσικό γιαούρτι να διατίθεται μόνο σε γυάλινη συσκευασία ή σε πήλινο όπως στα πανάρχαια χρόνια και τα πλαστικά κεσεδάκια να τα αφήσουμε για αυτούς που παίρνουν άδικες αποφάσεις για εμάς, καθώς όταν τα γεμίζουν το γιαούρτι είναι χλιαρό προς ζεστό και σίγουρα θα μένουν υπολείμματα ανθυγιεινών ουσιών στο γιαούρτι. Το τελευταίο διάστημα αρχίζει να γίνεται της μόδας το φυσικό γιαούρτι στις επαγγελματικές κουζίνες.


Γιάννης Αποστολάκης
Chef ΜΑΙΧ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου