Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012

Τα δώρα του Ποσειδώνα στους Κρήτες


Ένα από αυτά είναι και η σαλάτα του γιαλού ,προφανώς το μάζευαν και το κατανάλωνα από τα αρχαία χρόνια , καθώς είναι η λατρεμένη λιχουδιά των κατοίκων της περιοχής , που την μαζεύουν αυτή την εποχή και την βάζουν στο ξύδι για να την διατηρήσουν για πολύ καιρό . Η σαλάτα του γιαλού βρίσκεται στη Δυτική Κρήτη στους ρηχούς υφάλους της θάλασσας με ανοικτό καφέ χρώμα και τραγανή σάρκα και ανάλογα την εποχή είναι και η πυκνότητα της .Πολλά έχουν γραφτεί γενικά για τα φύκια όπως αδυνατίζουν ,τονώνουν ,αναζωογονούν, θεραπεύουν ,ενεργοποιούν το μεταβολισμό ,την κυτταρίτιδα ,μειώνουν τη χοληστερίνη, προστατεύουν από ασθένειες, και αυτά είναι μόνο μερικές από της ιδιότητες τους Τα φύκια αποτελούν βασικό συστατικό σε δεκάδες προϊόντα ομορφιάς ενώ μπορούν να αναδειχτούν εξίσου πολύτιμα για μια καλλίγραμμη σιλουέτα .Η ξεχωριστή τους γεύση και η μεγάλη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά τα κάνουν πολύτιμο σύμμαχο υγείας – ευεξίας. Από τους αρχαίους χρόνους πολλοί λαοί χρησιμοποιούσαν τα φύκια ως είδος διατροφής , ένα είδος ψωμιού παρασκευάζεται από φύκια και πωλείτε ακόμα και και σήμερα στης αγορές της Ουαλίας .Στην Κίνα οSze Tsu τον 6o αιώνα π.χ. ,έγραφε ότι τα φυτά της θάλασσας είναι μια λιχουδιά αντάξια τιμώμενου προσώπου .Οι Κέλτες και οι Βίκινγκς επίσης τα χρησιμοποιούσαν για τη διατροφή τους στα μεγάλα ταξίδια .Και σήμερα όμως τα φύκια είναι εκλεκτή τροφή σε Ιαπωνία ,Κορέα ,Κίνα .Εκτός από τη σαλάτα του γιαλού υπάρχουν άλλες δυο ποικιλίες βρωσίμων φυκιών που υπάρχουν στα Χανιά προσωπικά γνωρίζω τη σαλάτα του γιαλού .Προφανώς και η σαλάτα του γιαλού δεν απέχει πολύ από αυτά που αναφέρουν επιστήμονες και ιστορική .Καθώς μας προσφέρει μια εκμαυλιστική νοστιμιά και αυτή η ατομική ηδονιστική και βαθιά ικανοποιητική εμπειρία ,έχει δώσει στη σαλάτα του γιαλού ένα σημαντικό ρολό στη τοπική γαστρονομία και για μένα ως επαγγελματία ,από τη γευστική αποπλάνηση έως την υποδούλωση και έχει αναδειχτεί ως ένα από τα λατρεμένα προϊόντα της θάλασσας των Χανιών ,και των επισκεπτών στο MAΙΧ . Με τη σαλάτα του γιαλού μπορούμε να δημιουργήσαμε εδέσματα απαράμιλλης νοστιμιάς ,καθώς με ελάχιστα γραμμάρια μπορούμε να φτιάξαμε μια σούπα ,να την τηγανίσαμε σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο να γαρνίρουμε λίγο ωμό ψάρι ,με αβοκάντο και πολλά αλλά .

Γιάννης Αποστολάκης ,
Chef ΜΑΙΧ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου