Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Κουκιά πουρές


Υλικά
500γρ ξερά κουκιά

1 κρεμμύδι
ελιές παστές



ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ
καρότο
λιαστή ντομάτα
καρδιά μαραθοριζας
κάπαρη
καυκαλίθρες
μυρώνια – (αχατζίκους)
ελιές χωρίς κουκούτσι
καυτερή πιπεριά
φιλέτα αντσούγιας
ελαιόλαδο
χυμός 1 λεμονιού


Εκτέλεση

Πλένουμε τα ξερά κουκιά και τα βάζουμε σε μπολ από το προηγούμενο βράδυ για να μαλακώσουν. Την επομένη αφαιρούμε τον φλοιό τους. Σημείωση: Μπορούμε να τα κάνουμε και όπως γίνονταν παλιά, να ξεφλουδίσουμε δηλαδή τα κουκιά, χτυπώντας τα να ανοίξουν και μετά με ένα μυτερό μαχαιράκι να βγάλουμε τον φλοιό και  να τα θρυμματίσουμε στο γουδί.
Σε κατσαρόλα τα βράζουμε,  βάζοντας 1 μέρος από ξεφλουδισμένα κουκιά προς 3 μέρη νερό περίπου, προσθέτουμε ένα κρεμμύδι και αφήνουμε μέχρι να έχουμε έναν ομοιογενή πουρέ, όπως με την φάβα. Σημείωση: αν τα κουκιά μας είναι άβρεχτα, τα κάνουμε δηλαδή όπως παλιά, η αναλογία είναι 1 μέρος κουκιά προς 4 νερό. 
Συνοδεύουμε με  ψιλοκομμένο κρεμμύδι και ελιές παστές.

Παραλλαγή: Εγώ συνήθως παρασκευάζω  ένα μείγμα από ψιλοκομμένα  ωμά λαχανικά  με κρεμμύδι,  καρότο, λιαστή ντομάτα, μαραθοριζας, κάπαρη, καυκαλίθρες, αχατζίκους (μυρώνια), ελιές χωρίς κουκούτσι, καυτερή πιπεριά, φιλέτα αντσούγας και ελαιόλαδο.

Σερβίρω τον πουρέ με κουκιά στο πιάτο  και στη μέση προσθέτω το μείγμα των λαχανικών με τα αρωματικά. Περιχύνω με παρθένο ελαιόλαδο και λεμόνι.


Τσιβουράκης  Γιάννης Chef  Minoan Palace
Η συνταγή δημοσιεύτηκε στο ένθετο της Real Taste την άνοιξη του 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου