Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Κουνέλι με ανθότυρο και λαχανικά με τα αρώματα της Κρήτης



Υλικά:
 Κουνέλι περίπου 1500γρ.
Αγκινάρες 2-3τεμ.
Κουκιά 200γρ.
Κολοκυθιά 200γρ.
Καρότα 2τεμ
Πατάτες 2τεμ μέτριες
Ντοματινια 200γρ .
Ανθότυρο 200- 300γρ.
Κρασί 200γρ περίπου Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο 200γρ περίπου
Κρεμμύδια 2τεμ .
Θυμαρι1κουτ.του γλυκού 
Θρούμπη κουταλάκι του γλυκού 
Δάφνη 1 φύλλο 
Φασκόμηλο 2-3 φυλλαράκια 
ανθό του αλατιού

Εκτέλεση:
Σε ένα τηγάνι τσιγαρίζουμε ελαφριά το ψιλοκομμένο κρεμμύδι ,όταν είναι έτοιμο το βάζουμε σε ένα ταψάκι στο ίδιο τηγάνι τσιγαρίζουμε ελαφριά το κουνέλι που έχουμε κόψη και πουδράρει ελαφριά με αλεύρι όταν είναι έτοιμο το βάζαμε στο ταψάκι ,προσθέτουμε τα λαχανικά κομμένα ,τα βότανα, το κρασί , τον ανθό του αλατιού ,και λίγο νερό .Από επάνω στρώνουμε το ανθότυρο που εχουμε κόψει σε φέτες σκεπάζουμε με αντικολλητικό χαρτί και από επάνω με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για μια ώρα και είκοσι λεπτά περίπου σε φούρνο στου 220 βαθμούς


Διατροφική ανάλυση ανά μερίδα:
Θερμίδες Πρωτεΐνες Λίπη Κορεσμένα Μονοακόρεστα Πολυακόρεστα Υδατάνθρακες Φυτικές ίνες
685,6 41,3 45,3 10,8 25,3 6,8 18,5 2,9
Διατροφική σύσταση:
Φαγητό εξαιρετικά θρεπτικό, με υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη, χαμηλό σε λιπαρά και χοληστερόλη, πλούσιο σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, εξαιτίας της ποικιλίας λαχανικών και αρωματικών φυτών που περιέχει.
Διατροφική αξία:
Το κουνέλι έχει λευκό, τρυφερό κρέας, με ελάχιστα λιπαρά και χοληστερόλη, ενώ συγκαταλέγεται στη λίστα των πιο υγιεινών και θρεπτικών επιλογών, με λίγες θερμίδες αλλά με μεγάλη διατροφική αξία και ευεργετική δράση. Είναι πολύ πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, σίδηρο, μέταλλα και ιχνοστοιχεία απαραίτητα στην καθημερινή διατροφή του ανθρώπου. Το κρέας κουνελιού περιέχει και πολλές βιταμίνες (νιασίνη, Β6, Β12), σίδηρο (ανεβάζει τον αιματοκρίτη), ψευδάργυρο (αυξάνει την άμυνα του οργανισμού), φώσφορο, σελήνιο (ισχυρότατο αντιοξειδωτικό).
Ο ανθότυρος της συνταγής είναι μία καλή εναλλακτική λύση, αντί για μυζήθρα που συχνά χρησιμοποιείται, παρέχοντας επίσης πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, πολύ λίγα λιπαρά (το ελαφρύτερο απ’ όλα τα τυριά) και έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι.
Η ρίγανη, όπως και τα υπόλοιπα αρωματικά φυτά της συνταγής, είναι πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών, ιχνοστοιχείων, μετάλλων και βιταμινών, έχει δράση κατά τη χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων. Παράλληλα, έχει εξαιρετική αντισηπτική δράση και βοηθά την καλύτερη πέψη.
Κόρακα Ευαγγελία
Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου