Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Χοχλιοί με γλιστρίδα και χόντρο


Υλικά για 3 μερίδες
Χοχλιοί 500ΓΡ.
Γλιστρίδα 1 μάτσο
Χόντρο 150γρ.
Ντομάτες ώριμες 3τεμ.
Δάφνη 2φυλλα
Κρεμμύδια 2τεμ.
Κρασί κόκκινο 1ποτηρακι
Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο 2 κ.σ
Ανθό του αλατιού – Φρεσκοτριμμενο πιπέρι

Εκτέλεση
Πλένουμε και ζεματίζουμε τους χοχλιούς .Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και προσθέτουμε το υς χοχλιούς . Σβήνουμε με το κρασί προσθέτουμε τις ντομάτες που έχουμε περάσει από το τριφτή και μετά τη δάφνη , τον ανθό του αλατιού λίγο πιπέρι ,τη γλιστρίδα χονδροκομμένη ,εάν η γλιστρίδα είναι πολύ τρυφερή την προσθέτουμε προς το τέλος ,λίγο νερό .Δέκα λεπτά πριν το τέλος προσθέτουμε το χόντρο .
Στο πιάτο μας προσθέτουμε κατά βούληση φρεσκοτριμενο πιπέρι και έχτρα παρθένο ελαιόλαδο. Δίνει στο φαγητό μια βελούδινη – πικάντικη γεύση

Διατροφική ανάλυση ανά μερίδα:
Θερμίδες Πρωτεΐνες Λίπη Κορεσμένα Μονοακόρεστα Πολυακόρεστα Υδατάνθρακες Φυτικές ίνες
420 33,8 11,2 1,5 5 1,9 31,7 5
Διατροφική σύσταση:
Φαγητό χαμηλό σε θερμίδες και λιπαρά, παρέχει υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνες, σύνθετους υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, ω3 λιπαρά οξέα, ποικιλία βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων.
Διατροφική αξία:
Τα σαλιγκάρια έχουν πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, αποτελούν μια πλούσια πηγή βιταμινών, ιχνοστοιχείων και μετάλλων, ιδιαίτερα δε σιδήρου (περισσότερο και από το κόκκινο κρέας), καλίου και μαγνησίου.
Τα σαλιγκάρια που τρέφονται με χορταρικά και βότανα, σαλιγκάρια δηλαδή που συλλέγονται από τους αγρούς, περιέχουν σημαντικές ποσότητες α-λινολενικού οξέος (ω3 λιπαρό οξύ) που μειώνει αισθητά τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων, προσφέροντας παράλληλα υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη. Επίσης, το συγκεκριμένο λιπαρό οξύ μειώνει τον κίνδυνο κατάθλιψης κυρίως στις γυναίκες, ενώ έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει την ανάπτυξη της ακεραιότητας της όρασης στα νεογνά. Αξίζει σε αυτό το σημείο να αναφερθεί ότι τα σαλιγκάρια στην Ελλάδα, έχουν διπλάσια ποσότητα ω3 λιπαρών οξέων απ’ ότι τα σαλιγκάρια στη Γαλλία, τα οποία τρέφονται με γρασίδι.
Η γλιστρίδα, ιδιαίτερα δημοφιλής στους Κρητικούς, έγινε πρόσφατα ευρέως γνωστή λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς της σε α-λινολενικό οξύ (ω3 λιπαρό οξύ), παίζοντας έτσι σημαντικό ρόλο στην προστασία του οργανισμού από καρδιαγγειακά νοσήματα.
Ο χόντρος είναι ένα δημητριακό πλούσιο σε φυτικές ίνες και σύνθετους υδατάνθρακες. Σε σχέση με άλλα δημητριακά, έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη (προκαλεί ήπια αντίδραση στη γλυκόζη αίματος) με αποτέλεσμα να θεωρείται άριστη πηγή υδατανθράκων για διαβητικούς. Έχει υψηλό δείκτη κορεσμού ή με άλλα λόγια χορταίνει περισσότερο σε σύγκριση με άλλες πηγές υδατανθράκων, όπως το ρύζι και οι πατάτες, ενώ ουσιαστικά δίνει τις ίδιες θερμίδες. Περιέχει πολύ περισσότερες φυτικές ίνες από το άσπρο ρύζι και τα μακαρόνια και σημαντικές ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος B, όπως η θειαμίνη, η ριβοφλαβίνη και ιδιαίτερα η νιασίνη, που είναι απαραίτητες για τον ομαλό μεταβολισμό και τη σωστή λειτουργία των νευρικών κυττάρων, άρα και του εγκεφάλου. Εκτός όμως από αυτές τις βιταμίνες, περιέχει βιταμίνη E, που συμβάλλει στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος, τριπλάσιο κάλιο και τετραπλάσιο φώσφορο, σε σχέση με τα μακαρόνια και το άσπρο ρύζι, και σημαντικές ποσότητες μεταλλικών στοιχείων, όπως ο σίδηρος, το μαγνήσιο και ο ψευδάργυρος, αλλά και ιχνοστοιχείων, όπως το σελήνιο, που έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Τέλος, η συστηματική κατανάλωσή του μπορεί μακροπρόθεσμα να βοηθήσει στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Κόρακα Ευαγγελία  Διαιτολόγος Διατροφολόγος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου